Steve Winwood – “Winwood: Greatest Hits Live”

Rujan – 2017.

“Sometimes I feel so uninspired” je stih Winwoodove istoimene pjesme koju je kreirao za života grupe Traffic. Mogao bi biti ironično upotrebljen kao podnaslov ovog albuma, jer stvarnost je potpuno na drugoj strani. Ne samo da ovom čovjeku ne fali inspiracije, već je pola stoljeća u pogonu i stvara, stvara fina i rafinirana djela.

Ne želim reći da je Winwood umjetnik za odabranu publiku, ali da za njega treba biti spreman, to sigurno.

Steve Winwood je na počecima svoje plodne karijere proglašen za „wunderkinda“, jer je do svoje osamnaeste godine s grupom Spencer Davis Group imao nekoliko hitova na top listama. Neki od njih su današnji evergrini.

Po napuštanju Spencer Davisa osniva grupu Traffic, s kojom osvaja ne samo Otok, već i ostatak zemaljske kugle. Sofisticiranim i nježnim izričajem je dopro do duša širokih masa i Traffic je ušao u legendu.


Traffic – „Sometimes I Feel So Uninspired“

Ali Steve nije tu stao. Biva su-osnivač super grupe Blind Faith, s kojom hara dvoranama, ali ne i top listama.
Razlog?
Grupa je izdala samo jedan album, koji u trenutku izlaska i nije bio primljen s oduševljen. No, protokom vremena, album je priznat kao veliki, pogotovo jer su skoro sve kompozicije koje je nosio ušle u anale muzičke enciklopedije.

Solo vode su mu donekle osule bazu sljedbenika, jer se u ovisnosti o trenutnim afinitetima priklanjao različitim izričajima i izvorima.

Nakon ovoliko godina komotno možemo reći da se Steve Winwood okušao u nebrojeno pravaca, R&B, Jazz, Funk, Folk, Classic Rock, Pop i naposljetku Afro-Karibski i Brazilski izričaj, pogotovo u području ritmike. Ukratko, ogroman dijapazon za koji običnim smrtnicima treba nekoliko života.)


Steve Winwood – “Can’t Find My Way Home (Live)”

Steve Winwood je isto tako poznat kao rafinirani gitarista, no, iznad svega pečat mu daje njegov Hammond B3.

Kad se to sve skupa zna, onda sama najava Winwooda da izdaje prvi živi solo album, pomalo stavlja nevjericu na licu, ali tako je. Iz ogromne arhive snimaka, a snimao je kako sam kaže, skoro svaki koncert kojeg je održao, izvukao je ono što misli da je najbolje i najreprezentativnije za trenutak u kojem se rađalo, te plasirao u obliku CD albuma, i četverostrukog vinila.

Kako sam Steve kaže, izdanje je svojevrsna posveta svim ljudima s kojima je u karijeri nastupao, snimao i stvarao.

Stoga, ovog puta će čak i površni poznavatelji muzike prošlog stoljeća biti u mogućnosti da prepozna i uživa u nečemu što se nekada zvalo – muzika!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci