The Rolling Stones – “Goats Head Soup”

Kolovoz – 1973.

Album „Exile on Main Street“ je donio kreatore na kreativnom vrhu, blues kojeg su derivirali u svoj izričaj je stigao do točke kad je trebalo odlučiti o novom smjeru. Poglavito jer se situacija u muzici, na globalnom nivo rapidno mijenjala.

Keith Richards i Mick Jagger kao kreativne lokomotive the Rolling Stonesa su bili svjesni da postoje pravila koja moraju poštovati ako žele ostati u igri. A oni su dakako željeli baš to.

Stoga je kompozicija „Angie“, koja je izašla kao prethodnica albuma „Goats Head Soup“ bila iznenađenje samo za neinformirane i dakako za okorjele fanove grupe iz blues faze. Iako potpisana od strane tandema, „Angie“ je u biti skoro pa u kompletu Keithovo djelo, s time da je Mick odradio samo dio lirike.

Po izlasku „Angie“ eksplodira na globalnom nivou, osvajajući neselektivno prva mjesta u svim mogućim državama na svijetu i top listama van njega. Postajući „univerzalni“ hit, širom otvara vrata albumu „Goats Head Soup“ i lansira ga u nebesa, a the Rolling Stonesi polako, ali sigurno od superzvijezda kreću prema statusu Institucije.


The Rolling Stones – “”Silver Train””

Krenula je glasina da je inspiracija za pjesmu „Angie“ došla od Bowiejeve supruge Angie, u koju je Mick navodno bio zaljubljen. (u početku se raširilo vjerovanje radi toga, da je Mick autor, a ne Keith). Glasina je opovrgnuta, ali, nikako se oteti dojmu da joj je radi marketinškog efekta dano dovoljno medijskog prostora prije nego je demantirana. Potom su naslov i posvetu okrenuli ka Keithovoj kćeri Angeli, no on je sam to demantirao naknadno, rekavši da u trenutku nastanka nije znao kako će mu se kći zvati, niti da je uopće znao spol djeteta.
Istina je napokon isplivala 2010. godine, kad je u razgovoru za Rolling Stone magazin Keith decidirano izjavio da je „Angie“ nastala spontano i nikome nije bila posvećena. (“was not about any particular person“ / izvor Wikipedia). Jednostavno je prebirao po gitari, uletjelo je par lijepih nota u nizu koje je povezao i ostalo je povijest.


The Rolling Stones – “Angie”

Album „Goats Head Soup“ od samog izlaska dijeli i kritiku, ali i sljedbenike u dva tabora. Dakako, s vremenske distance jasno je da su the Rolling Stonesi morali iskoračiti iz svog utabanog izričaja, koliko zbog toga što su došli do nekog vrhunca, toliko da bi se povinuli trendovima koji su neminovno dolazili. Stoga je i kritika bila nejednaka. Interesantno je da je vječno skeptičan Rolling Stone magazin albumu dao izrazio povoljnu ocjenu, što u biti predstavlja skoro pa izuzetak u njegovoj povijesti ocjenjivanja albuma koji su nosili novo, bilo u pozitivnom ili pak negativnom smjeru.

I sam bend se je nekako maćehinski odnosio prema ovom albumu. Iako je krenuo na turneju u cilju promocije, osim par numera, na turneji se skoro nije ni izvodio. Neke su kompozicije u živo izvedene tek u novom stojeću!?

No, činjenica jest, album „Goats Head Soup“ je bio početak drugog djela opusa the Rolling Stonesa i garancija dugog, dugog života grupe.
Koliko je bila velika njegova uloga vidimo danas, the Rolling Stonesi su i 2022. godine na turneji!


The Rolling Stones – “”Goats Head Soup”” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “”Kontakt””, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “”Kontakt”” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci