The Pineapple Thief – “Dissolution”

Kolovoz – 2018.

Još u Travnju 2018-te godine iz tabora grupe The Pineapple Thief je stigla najava novog albuma, “Dissolution”. Pored šture informacije i pilot singla “Far Below”, malo je toga bilo poslano medijima. Ne bez razloga, jer, hm, .. i nije bilo ništa za poslati!

Poanta je bila u tome da su svi članovi benda bili na različitim mjestima, te se preko neta slagala pjesma, njen nastanak nije bio vezan samo za jednu lokaciju. Prema riječima samog osnivača benda, Bruce Soorda, svaki član grupe je u svom studiju radio na svojim dionicama, te je on po primitku zabilježenog sastavljao pjesmu.

Pjesma “Far Below” se rodila tim (tada) čudnim putem te su po njenom lansiranju odlučili nastaviti na isti način. I tu leži razlog zbog čega grupa nije izdala nikakve informacije po pitanju datuma izlaska dvanaestog albuma.

Cijeli taj proces je završen, sve su kompozicije posložene onako kako su ih autori zamislili te je album poprimio svoj oblik i dobio datum izlaska, 31. Kolovoza.

Album “Dissolution” je bio nasljednik uspješnog albuma iz 2015. godine, “Your Wilderness”, koji je pak naslijedio isto tako uspješnog “Magnolia”.


The Pineapple Thief – “Far Below”

Interesantno je da na albumu bubnjeve svira Gavin Harrison, najsjajnija progresivna zvijezda mlađe generacije (uz bok Stevenu Wilsonu). Kako je uspio uskladiti obaveze s turneje King Crimsona, teško je i spekulirati, ali ovaj bubnjar se sve više profilira u kompletnog umjetnika, pogotovo kad se zna beskonačna lista albuma na kojima je sudjelovao, kako s matičnom grupom, kao gost ili solo umjetnik.
Kao i u slučaju Wilsona, za njega će se još čuti i to u velikim “gabaritima.

Inače Pinapple Thief je malo čudna grupa čak i za progresivno okuženje. Prvi albumi su nastali u biti kao solo ostvarenja osnivača i kompozitora Soorda, da bi tek na trečem albumu Soord okupio tim s kojim je radio samo po potrebi i tako napokon na sceni donio čvrsti kostur grupe.

Bilo kako bilo, posljednji dan Kolovoza 2018-te godine je bio rezerviran za Pinapple Thief i njihov album “Dissolution”!


The Pineapple Thief – “Dissolution” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci