“My Sweet Lord” aka “He’s So Fine”

Kolovoz – 1976.

Davne 1970. godine u Studenom, George Harrison izdaje singlicu “My Sweet Lord”. Pjesma “preko noći” dolazi na prvo mjesto Billboarda, postavši prva pjesma jednog od Beatlesa čiji je solo rad zauzeo tu prestižnu poziciju.

Nedugo nakon što je pjesma lansirana, pojavila su se govorkanja o mogućem plagijatu. Govorkanja su se pokazala kao osnovana kad je diskografska kuća koja je davne 1963. godine izdala hit “He’s So Fine” u izvedbi ženske vokalne grupe The Chiffons, tužila Harrisona za plagijat.

Sudski proces je trajao poprilično, te je okončan 31. Kolovoza, 1976. godine, presudom u korist tužitelja. Pobijedila je pragmatika pravnog sistema!

Sudac ju je obrazložio time da pjesma “My Sweet Lord” jest plagijat, ali isto tako, da je Harrison vjerojatno nesvjesno kopirao pjesmu, jer je od prvih dana navodio sasvim drugi izvor inspiracija. ( pjesma “Oh Happy Day”)

George Harrison nije bio sretan presudom. Prihvatio ju je na svoj specifičan način s obrazloženjem da je pjesma “My Sweet Lord” donijela toliko radosti ljudima u svijetu, da je financijski aspekt ove pjesme nebitan.

Danas je teško povjerovati u iskrenost ovakve izjave, ali svatko tko je poznavao ovog čovjeka, zna da je govorio istinu.

Ova je presuda imala dalekosežni impakt na budućnost legalnih bitaka za autorska prava. S razlogom se smatra kamenom temeljcem, početnom točkom od koje su umjetnici počeli ostvarivati svoja prava. (ne zaboravimo, Black Sabbath je od prva četiri albuma zaradio “0”  funti ili ako će te razumljivije, “0″ kuna, ili slovima nula kuna!)


George Harrison – “My Sweet Lord”

The Chiffons – “He´s So Fine”

Edwin Hawkins Singers – “Oh Happy Day”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci