Black Sabbath – “Tyr”

Kolovoz – 1990.

Black Sabbath izdaje petnaesti album „Tyr“.

Od originalne postave u bendu je bio samo Tony Iommi. No, pogled na ostala imena, poglavito kad za bubnjevima sjedi Cozy Powell, daje naslutiti da postava nije ni u čemu inferiorna ni jednoj prijašnjoj inkarnaciji.

„Tyr“ je pomalo neobičan album za grupu, jer na njemu je osjetno prisustvo klavijatura, što je prije bilo nemoguće i zamisliti. I pored toga, ili radi toga, album se smatra jednim od „najtežih“ i „najtamnijih“ u opusu, iako su rifovi rijetko zastupljeni u kompozicijama. Ova kontradiktorna činjenica zbunjuje sve dok se album ne posluša i ne uvidi o ćemu se radi.


Black Sabbath – “Anno Mundi”

Bivajući izdan u vrijeme kad je drugi val britanskog Havy Metala već protutnjio scenama i zauzeo svoje permanentno mjesto pod suncem, nije ni čudno što se Tony priklonio „trendu“ i izričaj usmjerio na teškometalnu sliku umjesto da samo rif nosi kompoziciju. Rezultat je povijesno gledano odličan.
Da, die hard fanovi će biti razočarani ovim pristupom, ali „Tyr“ odiše svježinom današnjice i „debelo“ ostavlja arhaičnu heavy formulu u prošlom stoljeću.


Black Sabbath – “Jerusalem”

Iako se spekulirao da je „Tyr“ koncept album, radi lirike koja je naslonjena na Norvešku mitologiju, sami su članovi opovrgli tu tvrdnju.

Album je po izlasku po automatizmu došao na top liste, uglavnom na donjim pozicijama gornjeg razreda i samo u zemljama EU. U Americi nije ostavio traga.

Interesantno je da su na turneji koja je uslijedila po izlasku albuma, uz stalne članove benda, gostovali Geezer Butler, Ian Gillan i Brian May.


Black Sabbath – “Tyr” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci