Jimi Hendrix Experience – “Freedom: Live At The Atlanta Pop Festival”

Kolovoz – 2015.

1970. godine u Atlanti se održao drugi po redu Atlanta International Pop Festival. Za ono vrijeme skoro pa „uobičajena“ brojka posjetitelja, oko 600 000 duša.

Lista izvođača je bila duga i impresivna, legenda do legende. Dakako, u to vrijeme, bili su to većinom umjetnici u usponu, čija budućnost ipak nije bila zagarantirana. Informacije radi, evo samo dijela onih koji su činili ovaj festival i napravili ga velikim u povijesnim okvirima.

Bili su tu, Allman Brothers Band, Grand Funk Railroad, B.B. King, the Chambers Brothers, Mott the Hoople, Poco, Procol Harum, Rare Earth, Mountain, Spirit, Johnny Winter, the Bob Seger System i na kraju Jimi Hendrix, sa svojim sastavom.


Purple Haze (Live at the Atlanta Pop Festival)

Nažalost, do današnjih dana nije postojao neki veliki dokument tog događaja, jer bila su to vremena kad je obična 8 mm kamera bila i te kakav luksuz. O nekom ozbiljnijem snimanju, bilo je iluzorno razmišljati. No, uvjek se nađe kad se traži!

Na svijetlo dana su “isplivale” dvije snimke.

Album “Live At The Atlanta Pop Festival”, koji donosi nastup sastava Jimi Hendrix Experience i filma, “Jimi Hendrix: Electric Church”, koji u nešto širem izdanju donosi i vizualnu stranu ovog događaja.


Jimi Hendrix – Freedom (Live at the Atlanta Pop Festival 1970)

Pored nastupa Hendrixa i ostalih izvođača, film sadrži kompletan prikaz događaja, te ukazuje na okruženje u kojem je nastao. Jer i pored velikih imena tog doba, koje je promotor uspio sakupiti, falilo mu je ono jedno veliko da ovaj događaj postane ono što u konačnici i jest postao. I tu je na sceni stupio Jimi Hendrix i svojim nastupom uobličio festival, te mu dao auru velikog.

Interesantne su izvedbe kompozicija koje je Hendrix tek trebao izdati na albumu kojeg nije doživio (preminuo je dva i po mjeseca nakon ovog festivala), a radi se o “Room Full Of Mirrors”, “Freedom” i “Straight Ahead”. Na albumu i DVD-u su još njegove klasične, “Hey Joe”, “Voodoo Child (Slight Return)”, “Purple Haze”, …..

Na kraju balade, ova izdanja ma koliko tako izgledalo, ipak nisu samo cijeđenje zadnjih atoma iz već mrtvog kljuseta. U neku ruku, sama činjenica da se nakon desetljeća legalne borbe, ipak legislativa Jimi Hendrixa donekle kanalizirala, upućuje na ozbiljnost projekta.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci