Glen Cornick
1947. – 2014.

Kolovoz – 2014.

Na spomen imena Glenn Cornick, cijela armija sljedbenika grupe Jethro Tull identificira ovo ime s velikim basistom. S punim pravom, jer Glenn je svojim kreativnim sudjelovanjem na prva tri albuma matične grupe Jethro Tull dao ogroman doprinos evoluciji izričaja koji se mijenjao iz albuma u album.

No, povijesne istine radi, treba naglasiti jednu drugu stvar.
Jednog dana kad se na ovom portalu bude pisao esej o grupi Jethro Tull, onda se neće moći zaobići činjenica da je Jethro Tull nastao iz John Evan Band– a koji se kasnije preimenovao u John Evan Smash. Naime, John Evan je osnovao svoj bend kojem su nakon nekog vremena pristupili Ian Anderson i Mick Abrahams. Nedugo nakon njih je u grupu došao i Glenn Cornick. Kako je grupa narasla na šest članova, što je bilo financijski neprihvatljivo (dijelili su konzervu juhe na par pijata!), iz grupe se izdvajaju Anderson, Abrahams, Glenn i Clive Bunker koji je došao po raspadu grupe. I osnivaju Jethro Tull. Evan ostaje neko vrijeme s ostatkom benda i novim članovima, no i on se uskoro pridružuje grupi Jethro Tull na klavijaturama.

Zašto ovakav uvod kad je u pitanju Glenn Cornick?
Pa jednostavno zato što danas prevladava mišljenje da je grupa Jetro Tull oformljena „iz ništa“, a ne proizašla iz grupe u kojoj su bili svi budući članovi. A za Glenna u tom kontekstu, on je bio muzički najobrazovaniji i preko njega su se prelamali svi muzički problemi i prepreke koje je grupa imala na svojim počecima.

No, ljubav je ipak trajala kratko. Neobuzdani život i permanentna toksikacija alkoholom, a kasnije i drogama dovodi do toga da Anderson i ekipa izbacuju Glenna iz benda nakon albuma „Benefit“.

No, nije bio bez angažmana. Pridružuje se gitaristi Leigh Stephensu i s njime snima album „ And a Cast of Thousands“. Još u toku snimanja albuma oformljava svoju grupu Wild Turkey, s kojom će steci poprilično priznanje, pa i omirisati najveću od svih lista, američki Billboard, s albumom „Battle Hymn“. Album u underground krugovima stječe kultni status. Nažalost grupa se raspada nakon drugog albuma i Glenn kreče dalje.

Nastavlja s grupama Karthago i Paris, s kojima snima opskurne, ali veoma tražene albume u undergroundu.
U nekoliko navrata ponovo oformljava Wild Turkey, poglavito radi koncertnih aktivnosti.

Glenn Cornick je preminuo na Havajima od zatajenja srca. Pomalo iznenađujuće, svjetski mediji su mu posvetili značajnu minutažu. Za Prog Magazine, pa i Rolling Stone magazin je bilo za očekivati. Ali kad jedan CNN posveti nekome cijeli nekrolog, onda to ima svoju težinu.

S pravom, jer Glenn je bio samo jedan.


Remembering Glenn Cornick of Jethro Tull

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci