Boston – “Boston”

Kolovoz – 1976.

Grupa Boston izdaje prvi, istoimeni album.

Bio je to početak nesvakidašnjeg uspjeha, kojeg su dakako, svi očekivali, ali isto tako, prema kojem su svi imali rezerve.

U prvim danima od izlaska na tržište sve je bilo jasno. Tom Scholz, alfa i omega grupe i producent John Boylan su zaigrali na pobjedničku kartu.

Ova kao i sve priče u životu ima svoju povijest.

Odmah da istaknem, kad govorimo o grupi Boston, govorimo isključivo o Tom Scholzu, jer svi ostali su u prolazu. Tom je ne samo vođa grupe, već je i autor manje više kompletnog materijala kojeg grupa izvodi.

Dakle, nakon snimanja demo verzija svojih kompozicija u podrumu obiteljske kuće, Tom se pridružuje grupi Mother’s Milk, s kojom žanje samo jedno, potpuni neuspjeh i ignoriranje svih diskografskih kuća koje su kontaktirali.

Ali, život piše priče, tako je bilo i u ovom slučaju. Stjecanjem okolnosti, demo trake koje je Tom snimao sam i s grupom, dolaze do odgovornih u Epic Records, koji im nude ugovor za snimanje.

Nije sve išlo glatko. Epic je htio da grupa snima u Los Angelesu, s kućnim producentom, ali Tom se usprotivio. Inzistirao je da se album snimi kod njega u podrumu, gdje je u to vrijeme već uredio pristojan studio.


Boston – “More Than A Feeling”

Za divno čudo, Epic pristaje na te neobične uvjete i Tom sa svojim bandom, kojem daje ime Boston, snima povijesni prvi album.

Izašavši u Kolovozu 1976. godine, album obara sve moguće rekorde u prodaji, a što je još čudnije, skoro bez ikakve reklame. Jednostavno, album je pogodio senzibilitet trenutka i u centar pogodio želje auditorija. Donio je prepoznatljiv „Boston sound“, kojeg će ova grupa eksplorirati do današnjih dana.

Monstruoznu prodaju albuma je debelo pomogla i singlica skinuta sa njega, „More Than a Feeling“, te prvijenac Bostona postaje najbolje prodavani debut album u povijesti muzike do tih dana.

No, ono što je još interesantno za napomenuti, pored singlice, skoro čitav album je bez prestanka bio prisutan u eteru diljem Amerike, pridonoseći činjenici, da je samo u Americi ovaj album prodan u 17 milijuna primjeraka. Ostatak svijeta nije u potpunosti pratio Ameriku, jer se van Amerike prodao u „samo 3 milijuna primjeraka.

Zvuk grupe Boston počiva na Tomovoj ljubavi prema klasičnoj muzici, lijepim melodijama i dakako afinitetu prema gitarski orijentiranim grupama, kao što su bili Kinks i Yardbirds.

Tom i ekipa su uspjeli stvoriti ono što će kritika nazvati, „radio-friendly corporate rock“, i time pokriti dotad neviđeni segment američkog društva. To u sebi nosi i negativne konotacije, koje se nalaze na sasvim drugoj strani.
Ovdje o tome ne bih, jer ovo je ipak mali osvrt na veliki uspjeh.


Boston – “Boston” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci