Santana – “Shangó”

Kolovoz – 1982.

Santana izdaje dvanaesti album “Shangó”.

Album je u svojoj biti bio silazak Santane u nešto niže sfere javnog fokusa, poglavito zbog gubitka podrške vojske fanova koji su bili regrutirani prvim albumima ovog benda.
Ne za ništa!

Santana je nakon početnog uspjeha s prva tri albuma skrenuo u jazzy/meditativne vode i time sebi zatvorio mnogobrojna vrata. Bila je to cijena koju je očito bio spreman platiti da bi očuvao umjetnički integritet. Što se toga tiče, ne mogu drugo nego mu uputiti duboki naklon!

Pored pritiska diskografske kuće i nakon spoznaje da je na “krivom komercijalnom putu“, Santana beskompromisno gazi stazom koju je imao u glavi. U tom kontekstu se rađaju suradnje sa vrhunskim fuzijskim i jazz glazbenicima, te Santana time sebi priskrbljuje jednu novu auru, auru UMJETNIKA, riječi koja se u njegovo slučaju piše velikim slovima

“Shangó” svojim postojanjem ne odskače od prosjeka dijela opusa unutar kojeg je izdan, iako ima svojih trenutaka koji na trenutke podsjećaju na “nekadašnjegSantanu. Ali to su minorni detalji za koje čak ne bih mogao reći da su bili mamac za izgubljene fanove, više kao slučajnost. (Tako je ispalo!).


Santana – “Hold On”

I pored svega iznesenog, album ipak zauzima svoje pozicije na top listama. U Americi na Billboardu dolazi na dvadeset i drugo mjesto, a singlica “Hold On” skinuta sa njega, doseže petnaesto mjesto liste singlica. S obzirom da se radi o američkom tržištu i uzimajući vrst muzike koju album nosi, ovo je ipak bio veliki uspjeh.

S albuma su naknadno skinute još dvije singlice, koje iako ne kao prethodna, ipak zauzimaju svoja mjesta na top listama.

Ukratko, album možda nije ispunio očekivanja diskografske kuće, ali je i te kako ostavio traga na top listama diljem svijeta. No, to nije bilo dovoljno, te su se pritisci na Santanu nastavili sve do trenutka kad je došao u slijepu ulicu, jer je stvarajući muziku za “svoj gušt” sebi potkopao financijske temelje.
Nije imao baš puno izbora.


Santana – “Shangó”

Latino/latino faza je došla kao normalni slijed i način da se povrati stara slava. U tome je u potpunosti uspio, iako svi njegovi koncerti, pa i oni iz perioda najvećeg uspjeha latino/latino faze zorno govore gdje je Santana i koji su mu afiniteti.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci