Brainbox – “Parts”

Slijedi emisija koja će vjerojatno izazvati neke kontroverze, ali, kao i uvijek, izneseno mišljenje u njoj je moje osobno.

Svi koji iole malo poznaju rock muziku, morali su čuti za grupu Focus. Majstori melodičnog instrumentala su isporučili nezaboravne kompozicije i doslovno harali top listama sedamdesetih, svojom nesvakidašnjom verzijom blendiranog rocka, jazza i srednjevjekovne sakralne muzike. No, ono što će malo kome pasti napamet kad sluša Focus, je pitanje, odakle su došli i kako je uopće nastao njihov karakteristični izričaj?

Jasno je da se Focus nije dogodio preko noći, a ni sam po sebi. Osnutku ove velike grupe je prethodilo razdoblje kad su njegovi članovi svirali u nekim drugim bendovima, tražeći svoje mjesto pod suncem, bruseći svoj stil i pristup instrumentima. To se prvenstveno odnosi na Jan Akkermana, čije sviranje, pristup i način tretiranja gitare predstavlja jedinstvenu pojavu u muzičkom svijetu. Jedan od takvih bendova koji su imali tu sreću ili nesreću, da su prethodili osnutku velikog benda je naša večerašnja uzdanica, grupa Brainbox.

Zbog specifičnih faza ove grupe, emisija će biti podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu ćemo govoriti i poslušati Brainbox s Jan Akkermanom, a u drugom dijelu, taj isti sastav, ali bez Akkermana, u stvari, bez iti jednog originalnog člana iz prve postave. I bez ikakve zadrške možemo reći, da je Brainbox živio dva odvojena života, kojima je zajedničko samo jedno – ime grupe.

Ajmo sa emisijom
Vjerojatno će danas zvučati nevjerojatno, ali Akkerman se otisnuo u profesionalne muzičke vode s nepunih 10 godina. Sa šesnaest godina oformljava band nazvan Johnny & his Cellar Rockers. Band je svirao prvenstveno instrumentale, te je na samom početku Akkermanove karijere determinirao jedan od smjerova u kojem će se kretati njegovo stvaralaštvo u budućnosti. Band je snimio čak par singlova sredinom šezdesetih. 1965. godine band mijenja ime u The Hunters. Pod ovim imenom su izdali par singlica, ali niti jedna nije uspjela privući pažnju publike i kritike. No, Akkerman nije mirovao niti se mirio sa sudbinom. S producentom Casper Koelmanom ulazi u studio i snima “The Russian Spy And I”. Pjesma postaje ogroman hit, poglavito radi nevjerojatnog Akkermanovog sola. Nakon ove singlice, Akkerman ih izdaje još nekoliko, ali niti jedna nije uspjela doseći prvijenac. Te iste godine Akkerman snima prvi solo album, “Talents For Sale”.

Na drugoj strani grada mladi poljak Kasimirz-Kaz Lux nastupa kao vokal u nekoliko bendova, te istovremeno piše svoj materijal. Kako je na nekoj audiciji ostavio dobar utisak, ali ne i njegov prateći band, na nagovor, traži studijske muzičare koji bi s njim snimali. Tu susreće Akkermana, koji je povremeno radio kao studijski muzičar. Istovremeno susreće bubnjara Pierre van der Lindena, te odmah snimaju dvije teme, “Down man” i “Woman’s gone”. Bilo je očito da je kostur grupe na pomolu, te si uzimaju još Andrea Reynena na basu i Brainbox se rodio.

Po formiranju izdaju singlicu “Down Man” i “Summertime”. Singlica “Down Man” postiže zavidan uspjeh, te garantira grupi snimanje albuma. Te iste godine Barainbox snima i izdaje album prvijenac. Kao gost na albumu se pojavljuje Tom Barlage, na flauti. Tom će dati pečat albumu i dakako determinirati izričaj za kojim će težiti sam Akkerman, a ostvarit će ga u okviru grupe Focus.

Usprkos uspjehu singlice “Down man”, po snimanju albuma, Akkerman je zamoljen da napusti grupu. Naime, Akkerman se jednom pridružio Thijs van Leeru, u nekom neobaveznom jamu i to je došlo do managera grupe. Ovaj ga je potom zamolio da ih napusti, jer se to kosilo sa kodeksom časti u poslu. Hm..malo jel…ali tako je to bilo u to vrijeme…. Bilo kako bilo, Akkerman s Thijs van Leerom oformljava Focus i što se toga tiče, ostalo je povijest. I tu ćemo malo zastati, jer s ovim završava prvi dio priče o grupi Brainbox. Poslušat ćemo najzanimljivije kompozicije s prvog albuma grupe, na kojem je značajnu, ako ne i krucijalnu ulogu odigrao Akkerman.

Album otvara “Dark Rose”, tema “Mississippi” ugođaja. Da kojim slučajem ne znam tko je izvodi, teško da bi je geografski mogao smjestiti u Holandiju. Brainbox je radio i obrade. Tako su se na albumu našle obrade Simon & Garfunkela, “Scarborough Fair”, te vječna Gershwinova, “ Summertime”. Album zatvara epska, šesnaestominutna “Sea Of Delight”, koja se u skraćenom izdanju čak našla na singlici.
O ovom albumu ćemo završnu reći pri kraju emisije.

Po odlasku Akkermana, Brainbox opstaje s dvoje gitarista u prvoj liniji. Nedugo nakon odlaska Akkermana i Pierre van der Linden napušta band te se pridružuje novoosnovanom Focusu. Personalne promjene su se nastavile, te je grupa snimila drugi album u potpuno promijenjenom sastavu, u kojem nije bilo niti jednog originalnog člana. Većinom radi odsustva Akkermana i očekivanja ponavljanja koncepta prvog albuma, drugi album “Parts” je ocjenjen kao blijeda kopija prvijenca.

No, godine donose svoje.Slušajući ga danas, ne više s očekivanjima o nekom novom Akkermanu, dolazimo do jedne interesantne činjenice. Naime, grupa je u kompletu rekonfigurirala svoj stil i donijela jedan drugačiji album, potpuno van struje Focusa i Akkermana tog doba. Nažalost sve je bilo uzalud, jer nisu uspjeli isporučiti ono što su svi očekivali, te se grupa raspada, zbog gubitka svekolike podrške. Da ne lamentiramo dalje o ovome, poslušat ćemo album, te sami procijenite, koliko su kritika i publika bili u pravu prije četrdesetak godina.

Na proširenom CD izdanju su se našle neke žive snimke i skraćeno izdanje “Sea of Delight”. Interesantno ih je čuti u ovom kontekstu razgraničenja sa legislativom prvog albuma i grupe Focus. Jer slušajući ih, a i sam album, dolazimo do jedne normalne činjenice, koja se nije baš nametala u vrijeme nastanka albuma, a to je, da se grupa u stvari nastojala odmaknuti od uticaja i ostavštine Akkermana i ranog Focusa, pokušavajući pronaći svoj stil i put kojim će koračati. Ako se mene pita, ono što su dali na albumu i živim snimkama, u potpunosti su uspjeli. Ali povijest je htjela drugačije.

Poslušat ćemi i bonus kompozicije.
U nastavku emisije ću iznijeti par činjenica vezanih za razdoblja prije i nakon izdavanja drugog albuma.
Po odlasku iz Brainboxa Kaz Lux počinje solo karijeru, te 1972. godine izdaje prvi solo album. U sljedećim godinama izdaje nekoliko solidnih albuma. 1976. godine se ponovo nalazi s Akkermanom da bi snimili album “Eli”. Ovaj izvanredan album zaslužuje posebnu emisiju, te ćemo jednom prilikom i njega obradit. Na albumu učestvuje krema tadašnje europske progresivne scene, od ex- Ekseption i ex-Trace klavijaturiste Rick van der Lindena do Pierre van der Lindena na bubnjevima. Album postiže veliki uspjeh. 1980. godine Akkerman i Lux snimaju još jedan album “Transparental”, koji solidno prolazi kod kritike i kod publike. Dakako, na albumu su također i dvojica van der Lindena.

1982. godine Brainbox se ponovo okuplja. Odmah kreću na turneju, snimaju demo snimke, ali album nikada ne izlazi. Nakon dvije godine ponovo se raspadaju.
2003. godine se ponovo okupljaju, te 2004. izdaju uživo album. 2010. i 2011. godine grupa se ponovo okuplja te snimaju novi studijski album “The 3rd Flood”. I tu za sada završava priča o Brainboxu.

Što reći na kraju priče o ovom sastavu.
Prikazati ga samo kao uvertiru koja je dovela do stvaranja Focusa, ipak nije fer, jer prvi album diše svojim životom, a drugi, pogotovo, nema nikakve veze sa Focusom. Dok je na prvom albumu dominirala karizma Jan Akkermana, na drugom su pokušali jedino moguće, pronaći neki drugi smjer, koji nije uključivao ovog velikana. Nažalost po njih, Focus je u tim trenucima bio na svojim vrhuncima i na samu spomen Brainboxa, automatski ih se povezivalo. Pomalo nakaradno, jer kako smo rekli, u postavi koja je izdala drugi album, ne samo da nije bilo Akkermana, već nije bilo niti jednog originalnog člana.

Nastali kao dio uzburkane Amsterdamske scene kraja šezdesetih, obje inkarnacije banda su svojim stilom i muziciranjem odavali počast svojim američkim i engleskim uzorima, stvarajući blend psihodeličnog rocka i Chicago bluesa, s primjesama folka. Razvijajući svoj svojstveni stil prva inkarnacija Braiboxa je utrla put kojim će Focus dostignuti planetarnu popularnost, a svojom drugom inkarnacijom, koja ima čak i elemente povratka korijenima, Brainbox isporučuje jedan lijepi album prepun krasnih melodija i harmonija.

Brainbox je bio u stvari jedan od rijetkih bendova u to doba koji je dobio legendarni status na temelju nekoliko singlica i dva toliko različita albuma. Doduše, prvenstveno zahvaljujući Akkermanu, a s ove vremenske distance, očito je, ne samo njemu.

Brainbox će nakon svega ostati upamćen kao Holandska super grupa koja je svirala mješavinu bluesa, folka, jazza i heavy rocka. Ajmo bit fer pa reći, ako se neko i sjeti njih nakon četrdesetak godina, to potvrđuje njihovu kvalitetu i status.

I baš sam to napravio ovom emisijom.

Oprostit ćemo se s grupom Brainbox s kompozicijom “To You”, koja se nalazi na vjerojatno najboljoj istoimenoj kompilaciji grupe, izdanoj 1972. godine.

Eto!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci