The Rolling Stones – “Angie”

Kolovoz – 1973.

Album „Exile on Main Street“ je donio kreatore na kreativnom vrhu, blues kojeg su derivirali u svoj izričaj je stigao do točke kad je trebalo odlučiti o novom smjeru. Poglavito jer se situacija u muzici, na globalnom nivo rapidno mijenjala.

Keith Richards i Mick Jagger kao kreativne lokomotive the Rolling Stonesa su bili svjesni da postoje pravila koja moraju poštovati ako žele ostati u igri. A oni su dakako željeli baš to.

Stoga je kompozicija „Angie“, koja je izašla kao prethodnica albuma „Goats Head Soup“ bila iznenađenje samo za neinformirane i dakako za okorjele fanove grupe iz blues faze. Iako potpisana od strane tandema, „Angie“ je u biti skoro pa u kompletu Keithovo djelo, s time da je Mick odradio samo dio lirike.

Po izlasku „Angie“ eksplodira na globalnom nivou, osvajajući neselektivno prva mjesta u svim mogućim državama na svijetu i top listama van njega. Postajući „univerzalni“ hit, širom otvara vrata albumu i lansira ga u nebesa, a the Rolling Stonesi polako, ali sigurno od superzvijezda kreću prema statusu Institucije.

Po izlasku je krenula glasina da je inspiracija za pjesmu došla od Bowiejeve supruge Angie, u koju je Mick navodno bio zaljubljen. (u početku se raširilo vjerovanje radi toga, da je Mick autor, a ne Keith). Glasina je opovrgnuta, ali, nikako se oteti dojmu da joj je radi marketinškog efekta dano dovoljno medijskog prostora prije nego je demantirana.

Potom su naslov i posvetu okrenuli ka Keithovoj kćeri Angeli, no on je sam to demantirao naknadno, rekavši da u trenutku nastanka nije znao kako će mu se kći zvati, niti da je uopće znao spol djeteta.

Istina je napokon isplivala 2010. godine, kad je u razgovoru za Rolling Stone magazin Keith decidirano izjavio da je „Angie“ nastala spontano i nikome nije bila posvećena. (“was not about any particular person“ / izvor Wikipedia). Jednostavno je prebirao po gitari, uletjelo je par lijepih nota u nizu koje je povezao i ostalo je povijest.

A ta povijest, singlica s „Angie“ i album nakon nje, „Goats Head Soup“ su bili početak drugog djela opusa the Rolling Stonesa, i garancija dugog, dugog života grupe.


The Rolling Stones – “Angie”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci