Miles Davis – “Kind of Blue”

Kolovoz – 1959.

Miles Davis izdaje trideset i treći album „Kind of Blue“.

Iako je imao neprikosnovenu reputaciju u jazz krugovima, medijski bio najeksponiraniji pripadnik miljea, Miles Davis je bio daleko od spavanja na lovorikama. Nemirnog duha, monstruoznog talenta, bez prestanka traži nove puteve izričaja, nova polja na kojima može realizirati ideje, koje se u pravilu rađaju iz kaosa i po nekom božanskom proviđenju, pretvaraju se u remek djela.

Tako je „Kind of Blue“ zapljusnuo jazz komunu kao tsunami, doslovno. Pomeo je pred sobom sve što mu je stalo na putu, priskrbio autoru auru genija za trubom, ali i za notnim zapisom.

Okupivši ekipu snova, Miles Davis uz pomoć dva producenta ( Teo Macero i Irving Townsend su producirali album, ali i danas ostaje nejasno kolika je bila čija uloga!), snima album koji će mu donijeti svjetsku slavu i postati kamen temeljac na kojem počiva daljnji razvoj jazza i što je još važnije, njegove kombinacije s rockom, odnosno kratko rečeno, fuzije.


Miles Davis – “Flamenco Sketches

Samo poimanje činjenice da je „Kind of Blue“ i pored statusa remek djela, i pored monstruozne prodaje, a prodao se u 5 000 000 primjeraka samo u Americi i time postao 5X platinast, i pored činjenice da je proglašen za najbolji album koji je ikada napravljen, i pored, … nabrajalica ide i ide .. , dakle, i pored svega izrečenog, album predstavlja most prema sljedećem remek djelu „Bitches Brew“.

Kad je 2002. godine pri Library of Congress osnovan National Recording Registry, album „Kind of Blue“ je bio jedan od pedeset odabranih koji su prvi uvršteni na ovaj cjenjeni popis.  I ono notorno, Rolling Stone magazin na svojoj listi „500 albuma svih vremena“, smješta ga na #12. mjesto.

Sve u svemu, album koji svojim postojanjem potvrđuje Miles Davisa i njegov genij, album svjetionik, koji je osvijetlio put mnogima. Spomenimo samo Duane Allmana, koji je jednom prilikom izjavio da je njegov solo u kompoziciji “In Memory of Elizabeth Reed“ direktno naslonjen na album „Kind of Blue“, jer se i ne sjeća da je u to vrijeme išta drugo slušao.

Dovoljno!


Miles Davis – “Kind of Blue” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci