Roy Buchanan
1939. – 1988.

Kolovoz – 1988.

Roy Buchanan je pronađen obješen u svojoj ćeliji u koju je bio smješten da se otrijezni.

Službeni nalaz je kao uzrok smrti naveo gušenje vješanjem, no uskoro su se pojavile neke druge priče. Naime, nakon pokopa jedan dobar prijatelj je javno izjavio da je na tijelu i rukama vidio modrice i rane, vjerojatno posljedicu nasilja nad preminulim. No, to nije bilo dovoljno da se pokrene nova istraga, te je do današnjih dana na snazi službena verzija.

Roy Buchanan je bio jedan od najvećih gitarista svoga doba, iako medijski nije bio eksponiran. Štoviše, od medija je bježao i najugodnije se osjećao u potpunoj anonimnost u rodnom gradu, gdje je živio s obitelji. Stoga je i dobio naziv „The Best Unknown Guitarist in the World“, koji u potpunosti opisuje Roya.

O Roy Buchananu je već naširoko bilo pisano na ovom portalu, u Osvrtu, Preporuci, pa i u Vremeplovu, tako da ovdje nema smisla ulaziti u poznate i već zabilježene detalje.


Roy Buchanan – „Wayfaring Pilgrim“

Roy Buchanan će ostati u povijesti zapamćen kao gitarista koji je odbio poziv Rolling Stonesa da im se pridruži, nakon što je Brian Jones preminuo. Ostat će zapamćen to tome što je odbio suradnju s John Lennonom i Paul McCartneyjem (odvojeno!). Ostat će u povijesti zapamćen kao jedan od najfinijih gitarista blues orijentacije. Ostat će u povijesti zapamćen po tome što je prvi svirao gitaru u predjelu tijela gdje “nema” pragova, (što će prihvatit svi svjetski gitaristi nakon njega!). Ostat će u povijesti zapamćen po tome što je bio prvi koji je Telecaster uveo u popularnu muziku… .

Za života je snimio 13 studijskih i 3 živa albuma.

Mnogi su ga, uključujući i samog Les Paula uspoređivali s Hendrixom. I sam Roy je bio fasciniran Jimijem, te je pored javne fascinacije prvijencem ovog umjetnika, čak i obradio neke od njegovih kompozicija i obrada. (“If 6 were 9“ i “Hey Joe”).

Koliki je utjecaj imao Roy na cijelu plejadu gitarista svjedoči i podatak da mu je Jeff Beck posvetio pjesmu ”Cause We’ve Ended as Lovers”.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci