Lynyrd Skynyrd – “(Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd)“

Kolovoz – 1973.

Nakon studioznih priprema, Lynyrd Skynyrd izdaje prvi album „(Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd)“. Sam naziv albuma je fonetski ispisani naziv benda. (odakle je došao možete naći ovdje!).

Za sam kontekst izlaska ovog albuma, a i boljeg shvaćanja kasnijeg rada grupe, neophodno je objasniti riječ „studiozno“ iz uvoda. Naime, ma koliko izgledalo da su kompozicije jamovski orijentirane, što u svom nastanku i jesu bile, jednom kad je svaka nota legla na svoje mjesto, nije bilo mjesta nikakvoj improvizaciji, nije bilo mjesta ni jednoj noti koja bi se smjestila u kompoziciji.

Već je legendarna koliba na osami u močvari, u Jacksonvilleu, gdje bi se grupa povukla u osami, bez ikakvog kontakta s ikim, pa i s civilizacijom i tu manijakalno brusila buduće standarde. Stoga i nije čudno da je dobila naziv “Hell House”.

Ulazak u studio je bio rutina, reprodukcija već tisuću puta uvježbanog. Grupa je počela snimanje prvog albuma (a i svih ostalih nakon njega) u potpunosti spremna i uvježbana, do perfekcije. Sam Al Cooper koji je sjedio za producentskim stolom im je javno odao priznanje za to.


Lynyrd Skynyrd – “Simple Man”

Na prvom albumu su se našli budući standardi grupe (“Gimme Three Steps”, “Simple Man”, “Tuesday’s Gone” i “Free Bird”), a najinteresantnija se priča pak veže za kompoziciju “Simple Man”. Naime, producent Al Cooper (koji je bio etablirano ime, kako u muzičkim, tako i u producentskim krugovima) je inzistirao da se “Simple Man” ne uvrsti na album. Smatrao je da je kompozicija slaba da bi na njemu našla mjesto, dok je grupa je bila na drugoj strani. Kako je grupa inače imala pod kontrolom sve, pa i samo produciranje, Van Zant je lijepo uzeo Al Coopera za ruku i ispratio ga iz studija. Vratio ga je u studio kad je “Simple Man” bio u kompletu snimljen i spreman za svoje mjesto na albumu. (“Simple Man” postaje jedna od najpoznatijih kompozicija i zaštitni znak grupe!)

Priča oko ovog albuma ima bezbroj, vjerojatno bi se mogla napisati debela knjiga oko svake kompozicije. Samo „Free Bird“ je djelo koje svojim procesom i načinom nastanka premašuje knjigu reda veličine „Rat i Mir“  🙂 .

Po izlasku album zasluženo žanje panegirike, te lansira grupu u nebesa priskrbivši joj status jedne od perjanica Southern Rock pokreta.

Sve ono što je došlo iza njega, je postala legenda, kao i on sam!


Lynyrd Skynyrd – “(Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd)“ / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci