Leonard Cohen – “New Skin for the Old Ceremony”

Kolovoz – 1974.

Čudna je zvijezda bio Leonard Cohen. Zasjao prvim albumom i nametnuo se na globalnoj razini i to u stilu, „oduvijek sam bio ovdje“. Jedva snimivši drugi album i to nakon dva odustajanja od snimanja, s trećim se etablira i postavlja dugoročne temelje karijeri na globalnoj razini. Do te mjere solidne da ni njegov odlazak u samostan i višegodišnje izbivanje sa scene nije naštetilo karizmi kojom je zračio ovaj umjetnik, dapače, sama mističnost njegovog poteza mu je donijela dodatne poene kod auditorija.

No, kao i sam život, tako i umjetnički procesi kreću nekim svojim putevima i u onim svijetlim slučajnima, evoluiraju u neke nove vrijednosti i dakako, pridobivaju nove poklonike. Vrijednost tog novog se u pravilu očitava u činjenici da se pri tom ne gube stari. I Leonard Cohen je baš to postigao sa svojim četvrtim albumom “New Skin for the Old Ceremony”.

Očito bivajući svjestan da je došao do nekog kreativnog kraja prvobitnog izričaja, Leonard Cohen uvodi kompleksne aranžmane u kompozicije, eksploatirajući pri tom ne baš klasične instrumente žanra u kojem se kretao u to vrijeme. (violina, viola, mandolina, banjo,  udaraljke i naposljetku električna gitara). Sve je to pridonijelo da se album prepozna po neuobičajenoj orkestraciji i pri tom pobere poene kao jedan od prvijenaca smjera kojim je krenuo. (daleko od toga da je bio jedini, ali Leonard je komotno mogao reciklirati dotad napravljeno i spavati na lovorikama ostatak života … )


Leonard Cohen – “Who by Fire” 

Kako je svako skretanje s utabane putanje ujedno i neispunjavanje očekivanja djela publike, navikle na „staro“, tako se dogodilo da ovaj album dolazi na UK listu albuma i postaje srebren, ali, u Americi, nije omirisao Billboard, što je za umjetnika i zvijezdu njegovog kalibra bio težak udarac. No, bio je to rizik kojeg je Leonard svjesno ili nesvjesno preuzeo.

Dakako, kad se prašina slegla, i stvari su se posložile na svoje mjesto, Leonard Cohen je krenuo dalje, pod budnim okom auditorija i kritike s obje strane Atlantika.

Nikad ne spuštajući ljestvicu kvalitete koju je postavio enormno visoko, Leonard Cohen je do svoje smrti držao poziciju koju je zauzeo sedamdesetih godina. I da, imao je uspona i padova, pogotovo pred kraj života, pa i na pozornici, onih fizičkih, kad se nekoliko puta srušio, uvijek bi se digao i priveo koncert kraju, kao i u stvarnom životu.


Leonard Cohen – “New Skin for the Old Ceremony” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci