Can – “Monster Movie”

Kolovoz – 1969.

Kad je grupa Inner Space ponudila diskografskim kućama netom snimljen album „Prepared to Meet Thy PNOOM“, odgovor je bio unison, „total and absolute denial“.

Koji je sadržaj album, nosio, kad su ga čak i u ta vremena odbili, postalo je jasno tek 1986. godine kad je album izdan u sklopu projekta „Delay 1968“. Bio je to sadržaj, koji, ne da nije bio za svako uho, već, … . Očito da su Holger Czukay i kompanija bili previše uronjeni u „ekstremni eksperiment“, koji po tumačenju izdavača ni u ta vremena nije imao svoju publiku.

Nemajući druge, bend se povlači u dvorac Schloss Nörvenich, gdje (za danas u nepomnjivo primitivnom) studiju snimaju prvijenac „Monster Movie“.

Pokušavajući i većinom uspijevajući, grupa snima „pitkiji“ album koji biva prihvaćen od diskografske kuće i izdan pod novim imenom grupe, Can. (ime je sugerirao tadašnji pjevač Malcolm Mooney)


Can – “Mary, Mary, So Contrary”

Ne odmičući se esencijalno od neizdanog prethodnika, već samo mijenjajući ambalažu (čitaj, kozmetičko uljepšavanje sirovine), album „Monster Movie“ na sam dan izlaska skreće pažnju undergrounda na sebe. ali i na grupu, koja velikim koracima grabi prema vrhu izričaja, koji će se tek nakon njegova izlaska nazvati Kraut rock.

Duboko uronjen u eksperiment, album donosi do tada nezabilježeni blend psihodelije, bluesa, slobodnog jazza, i etna, koji će tek nakon nekoliko godina dobiti današnji naziv, „word music“.

Interesantna je činjenica da je cjelokupan sadržaj kompozicija bio uronjen u neku vrst Velvet Underground kupke, što na pojedinim kompozicija i te kako odlazi do izražaja. (“Father Cannot Yell”). Pomalo bizarna kombinacija koja u biti tvori „kupusaru“ od rocka (kraut i jest izraz za kupus!), ali koja je napravila ogroman iskorak izričaja doba u kojem je nastala. Jer „Monster Movie“ postaje oslonac grupe i očiti dokaz o ispravnosti pravca u kojem je krenula.

Can ovim albumom otvara sebi vrata za još veće i utjecajnije nasljednike, a sebi kao grupi osigurava kultni status.

Ovo je ujedno i jedini album ove faze života grupe na kojem je na vokalu Malcolm Mooney. Po njegovom napuštanju benda, Holger nalazi Damo Suzukija ispred bara u kojem su nastupali, te Damo postaje stalni član već od sljedećeg albuma grupe.

Can se tijekom sedamdesetih, pa i nadalje, profilirao kao neosporna veličina ne samo u okvirima Kraut okruženja, već i na svjetskoj pozornici. Možda najbizarnije u cijeloj priči koja se zove Can jest činjenica da su im singlice (da singlice!) dolazile na top liste.

O tempora, o mores!


Can – “Monster Movie” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci