Can – “Tago Mago”

Kolovoz – 1971.

Kad je grupa Inner Space ponudila album „Prepared to Meet Thy PNOOM“ za objavu, ni jedna diskografska kuća, ma koliko progresivno bila orijentirana, nije ga se usudila objaviti.

Holger Czukay & Co se vraćaju u studio, snimaju novi album i mijenjaju ime. Novi album i ujedno prvi, „Monster Movie“ je izašao kao debut nove grupe Can. Album je bio daleko „pitkiji“ od neizdanog prethodnika, te je instant skrenuo pažnju na sebe svih underground prog krugova. Ne za ništa, jer donio je blend psihodelije, bluesa, free jazza, etno izričaja, koji će se naknadno nazvati „world music“ i još puno toga, skoro nedefiniranog, ali i te kako osjetnog u izričaju. I sve to pod utjecajem Velvet Underground-a.

Stoga nije ni čudno da se nasljednik očekivao s nestrpljenjem.
Can se povukao u dvorac i s primitivnim studijom snimio svoj „magnum opus“, album „Tago Mago“. (dvorac su dobili besplatno, jer ga je unajmio mecena koji ga je planirao pretvoriti u art centar).

Imajući pred sobom ogromno neistraženo polje zvuka i slobodne ruke, Can je napravio točno ono što se očekivalo, izdao je album kojeg nitko nije očekivao!

„Tago Mago“ izlazi i preko noći zauzima mjesto kamena temeljca novog pravca, Kraut rocka, koji je svoje najjače i najveće uporište imao baš u Njemačkoj. (ali ni ostatak svijeta nije bio imun na njegov utjecaj).


Can – “Halleluwah”

Album je još više zagazio u eksperiment, pogotovo kad se uzme u obzir da je izričaj proširen utjecajem Miles Davisa i elektronske avangardne muzike.

Ovo je ujedno i album na kojem se po prvi put pojavljuje novi vokal Damo Suzuki, kojeg je Holger regrutirao ispred jednog kluba u kojem su nastupali, (bez vokala, jer je Malcolm Mooney netom napustio grupu!).

Ono što je možda najbitnije u ovoj priči jest činjenica da je pored oduševljenog prijema od strane publike, album primljen s panegiricima od strane kritike. Rijetka pojava u undergroundu, da se ukusi na ovaj način preklapaju, ali to samo ukazuje na univerzalnost ovog djela.

Tako ga neki kritičari opisuju kao album „bez i jedne suvišne note*“(izvor; Wikipedia) (govorimo o duplom albumu, naslonjenom na jam formu!). Neki ga pak svrstavaju u razred onih koje se mora čuti prije smrti, itd, itd …

Ukratko, „Tago Mago“ je osnovno štivo svakog ljubitelja rocka, album koji ne traži žanrovsku privrženost da bi ga se bar cijenilo, ako ne i voljelo, album koji i nakon pola stoljeća od nastanka živi životom vječnog mladića i kao takav će vjerojatno i ostati zapisan u povijesti moderne muzike.


Can – “Tago Mago” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci