Rod de’Ath
1950. – 2014.

Kolovoz – 2014.

Ritam odlazaka te godine nije posustajao.

Otišao je  bubnjaru Rod de’Ath, koji je svjetla internacionalne pozornice ugledao kao bubnjar Rory Gallaghera. S njime je bio za cijelo vrijeme njegovog kreativnog uspona.

Sve do sredine sedamdesetih Rod sudjeluje u nastajanju najznačajnijih Roryevih albuma, od kojih je „Blueprint“, došao do #12 mjesta U.K. liste i time postaje Roryev najprodavaniji album. Isto tako Rod je aktivni svjedok nastanka albuma „Tattoo“, „Irish Tour ’74“, „Against the Grain“ i „Calling Card“.

Nakon što je suradnja s Rory Gallagherom prestala, Rod radi s mnogobrojnim bendovima, polagano stvarajući ime svestranog i solidnog bubnjara.

No, tragedija sredinom osamdesetih mijenja njegov život.  U nesreći gubi jedno oko i teško oštećuje mozak. Iako su mu doktori prognozirali kratak život nakon toga, snagom volje i upornosti, vraća se u koliko toliko normalan život. Dakako, bubnjeve više nije mogao svirati, ali njegov trag je ostao.

U ovoj priči ima još nesretnih slučajeva. Naime, De’Ath je treći bivši suradnik Rory Gallaghera koji je preminuo u veoma kratko vrijeme. Najprije smo otpratili klavijaturistu Lou Martina, potom basistu Eric Kitteringhama, i sad, kao posljednjeg u nizu, Rod de’Atha.

I da napomenem još i to, Rory Gallagher je preminuo 1995. godine. Ukratko, kompletan originalni sastav je danas ponovo na nebeskom okupu.

Rod, Lou, Eric & Rory – R.I.P.! 

Povezani članci