Chicago – “If You Leave Me Now”

Srpanj – 1976.

Kao prethodnicu desetog izdanja, grupa Chicago izdaje singlicu “If You Leave Me Now”. (ne miješati s istoimenim kompilacijskim albumom!)

Malo je reći da je pjesma doslovno eksplodirala na top listama, donoseći grupi skoro zaboravljeni osjećaj boravljenja na gornjim mjestima top lista diljem svijeta. Bilo je prvi put u biti da je grupa zasjela na prvo mjesto s obje strane Atlantika i dakako, ostatak svijeta nije ostao imun.

Pjesmu je napisao i pjeva je basista grupe Peter Cetera, koji je u tom trenutku bio jedan od rijetkih originalnih članova u grupi.

Imajući deset izdanja iza sebe, grupa Chicago je prešla dug put i postala institucija, poglavito na sjevernoameričkom kontinentu, dok je u ostatku svijeta segmentno uživala status zvijezde.

Razloga za to ima nekoliko, ali glavni se nalazi u činjenici da je grupa počela kao progresivna fuzijska grupa, koja se sljedećim albumima okušala u blendu jazza i klasike, te time sebi priskrbila svjetsku slavu. Prvi dio života grupe je zaokružen velikim četvrtim albumom snimljenim u živo.

Nastavak karijere je bilo pozicioniranje prema sredini, da bi na kraju bend postao klasični AOR band, koji po inerciji puni velike dvorane, izdaje sterilne albume koji opet po inerciji kupuju sljedbenici i tako u krug. Ni deseto izdanje nije bilo iznimka, jedino što je taj album nosio mega hit „If You Leave Me Now“, koji je grupi priskrbio miran i dug život u budućnosti.

Sama je pjesma postala radio standard, koji se i dan danas vrti diljem svijeta nesmanjenim intenzitetom, jer ipak, na kraju, ova balada ma koliko bila uronjena u manirizam stvaralaštva grupe ipak svojom atmosferom i melodioznošću odskače od prosjeka grupe.
Ito je to!


Chicago – “If You Leave Me Now”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci