PROG FOLK
II dio
Psych folk

Kasnih 60-ih i ranih 70-ih glazba je doživjela radikalnu transformaciju koja je odražavala promjenjivu političku i društvenu sliku tog vremena. Glazba psihodelične ere, koja se često karakterizira kao divlja i trippy, s dozom nadrealizma i disonance kako bi se prilagodila trenutku, bila je odraz kontrakulturnog pokreta koji je harao Sjedinjenim Državama i šire.

Ovaj je pokret potaknut željom za oslobađanjem od ograničenja okorjelog društva i istraživanjem novih načina života, razmišljanja i izražavanja. Pokret koji svojom slojevitošću, distorzijom i soliranjem, uz puno eha, reverba, fuzz gitare, efekata, ponavljanja, valova zvuka, svemirskog, magičnog i/ili mitološkog lirskog sadržaja, uvođenja mnogih instrumenata iz različitih kultura, vizualne estetike, upotrebe psihodeličnih droga tijekom snimanja ili kao dio životnog stila sastava, te svirajući improviziranu glazbu u sitne sate kao dio svog svetog putovanja – stvara prostor za slušatelja da sanja i razmišlja, ali, prije svega, da osjeća, dislociran i blistav, okrenut prema naprijed i maštovit, oslobođen tradicionalnih normi i oblika, pomažući mu da misli srcem i osjeća umom, šireći emocije i tjerajući ga da gleda prema unutra. To je pravo tlo za klijanje psihodelije.

Scena psihodelične glazbe također je bila poznata po svom društvenom i političkom aktivizmu. Mnogi su umjetnici svoju glazbu koristili kao alat za društvene promjene, govoreći protiv rata, rasizma i nejednakosti. Glazbu su vidjeli kao način da se povežu sa svojom publikom na dubokoj razini, da ih potaknu na djelovanje i da stvore bolji svijet.

Kao iznimno transformativni trenutak u povijesti popularne glazbe, ono što je psihodeličnu eru također učinilo tako revolucionarnom je način na koji je zamaglila granice između različitih žanrova glazbe. Između ostalog, inherentna čudnovatost folka susrela se s psihodeličnim rockom i rodila nove, čudne oblike avangardne glazbe temeljene na akustici.

Psihodelični folk općenito daje prednost akustičnim instrumentima iako često uključuje i druge instrumente, također tradicionalne utjecaje pjevanja, ranu glazbu i etničke elemente. Poput svog rock pandana, psihodelični folk poznat je po osebujnom, zanosnom i atmosferičnom zvuku, koji se često oslanja na glazbenu improvizaciju. Često uključuje elemente ‘world music’ (uglavnom azijske odnosno indijske utjecaje), jazza i bluesa, kao i eksperimentalne zvukove i produkcijske tehnike. Pastoralni tekstovi se često bave temama poput prirodnog svijeta, duhovnosti i ljudskog iskustva te pokušavaju dočarati stanje uma povezano s učincima psihodeličnih droga.

Umjetnici s obje strane Atlantika kombinirali su slatku melankoliju i modalnu melodiju s eksperimentiranjem u mijenjanju oblika kako bi stvorili zvukove uznemirujuće neobičnosti koji se ponekad nazivaju acid, freak ili jednostavno psych folk. Neki od tih umjetnika postigli su uspjeh u glavnoj struji, dok su drugi ostali odlučno ukorijenjeni u undergroundu.

Rani Incredible String Band, Donovan, Fairport Convention, The Pentangle, Trees, Tyrannosaurus Rex, Synanthesia i možda najistaknutiji, Syd Barrett (Pink Floyd), svi su istaknuti rani primjeri psych folk umjetnika. Primijetite da su svi ovi glazbenici iz Britanije, gdje je psihodelična glazba često imala jači folk element.

Incredible String Band – “The Half-Remarkable Question”

Trees – “Black Widow”

Pink Floyd – “A Pillow Of Winds”

Sastavi poput Third Ear Band i Quintessence oslanjali su se na istočne, mahom indijske glazbene utjecaje i ponekad srednjovjekovne tonove.

Third Ear Band – “Fleance”

Quintessence – “Dive Deep”

Na američkoj sceni nekoliko sastava koji su se identificirali s psihodeličnim rockom počeli su kao folk glazbenici, poput onih iz Grateful Dead, Jefferson Airplane, Country Joe & The Fish i Quicksilver Messenger Service iz San Francisco-a; The Byrds, Love, Kaleidoscope i The Peanut Butter Conspiracy iz Los Angeles-a; Pearls Before Swine iz Floride; te Jake And The Family Jewels, Bermuda Triangle i Cat Mother & The All Night Newsboys iz New York-a.

Jefferson Airplane – “Lather”

Pearls Before Swine – “The Jeweler”

Bermuda Triangle – “Nights In White Satin”

Djelomično zahvaljujući ovom novom pokretu, pojavili su se mnogi izvorni acid i psych folk izvođači. U međuvremenu, i Amerika i Britanija, ali povremeno i Europa te ostatak svijeta, dom su izrazito inovativnih umjetnika koji nastavljaju tradiciju istovremenog zalaženja u suvremene i tradicionalne stilove kako bi stvorili nešto jedinstveno.

Na mekšoj strani krautrocka, Bröselmaschine se ponekad smatra „krautfolk“ jedinstvenim podžanrom, s melodičnom akustičnom gitarom i pomalo istočnjačkim utjecajem stilova, te nekom vrstom psihodelije u shemi, dok je Hölderlin, obično u progresivnom folk duhu, imao široku lepezu instrumenata, složene skladbe i dodatni ženski vokal, pjevajući na njemačkom.

BröselMaschine – “Gedanken”

Hölderlin – “Wetterbericht”

No do sredine 70-ih čak su i komercijalniji autori primijetili da prodaja opada, a ovaj osebujni hibridni glazbeni žanr duboko je pao u nemilost. Tri desetljeća godina lebdio je u mraku, očito izvan dosega kulturnog preispitivanja, sve dok sredinom 2000-ih nova generacija umjetnika kolektivno nazvana ‘New Weird America’, a predvođena Devendra Banhart-om, Espers i Joanne Newsom, nije ponovno otkrila psych folk, i od njega stvorili nešto novo.

Devendra Banhart – “A Sight To Behold”

Espers – “Cruel Storm”

Evocirajući duhove čežnje i poštovanja, osjećaje s kojima se može poistovjetiti svatko tko je frustriran vrevom modernog života, starinski, puristički senzibilitet psych-folka mogao bi biti prirodna umjetnička reakcija i na tehnološki poboljšani smjer modernog svijeta, te naročito na raširenu fascinaciju glazbe računalno generiranim zvukom. Kao miroljubiva reakcija na stalna svjetska previranja, psych-folk se nije mogao pojaviti u prikladnijem trenutku, dok političke napetosti rastu, a budućnost postaje sve neizvjesnija.

Violet Rigby – “Milky Way”

Gothic Chicken – “Pitta Bread Man”

Izraz “psihodelični folk”, dakle, predstavlja one najprogresivnije rubove, kada stara ideja dobije novi zaokret, kao pojam koji se stalno širi, gdje svaki sljedeći eksperiment širi svoj doseg, ali slabi stisak.

Bez obzira na razloge, ne može se poreći trajan utjecaj psihodelične ere na glazbu i popularnu kulturu. Glazba ovog doba i dalje utječe na današnje glazbenike, a kulturne promjene koje su se dogodile u to vrijeme i dalje odjekuju među ljudima diljem svijeta.

The Wisdom, Mystery And Magic Band – “The Falling Spire”

Six Organs Of Admittance – “Anesthesia”

Tradicija psych folk glazbe nikada nije nestala od svojih ranih dana u ’60-ima i ostala je izvor inspiracije za nove generacije danas.

Iznad svega, međutim, psihodelični folk je naslijedio osnove i preokrenuo ih na neočekivane načine, s ciljem ne da se zadovolji prošlošću, već da ih prenamijeni za moderne potrebe.

Povezani članci