Soft Machine – „The Harvest Albums 1975-1978“

Srpanj – 2019.

26. Srpnja je na tržište tiho izašao box set koji sadrži tri albuma velike Canterbury grupe, Soft Machine.

Kao što sam naslov sugerira, albumi su originalno izdani pod tiketom diskografske kuće Harvest, koja je ovom prilikom ipak dala mašti na volju kad se o opremanju seta govori.

Sastoji se od tri albuma koje je bend snimio za ovu kuću, „Bundles“, iz 1975. godine, „Softs“, koji je snimljen godinu dana kasnije i naposljetku „Alive & Well“ koji je snimljen u Parizu na koncertima koji su održani 1977. godine, dok je album izdan 1978. godine.

Zbog nekog, meni nepoznatog razloga, ova su tri albuma generalno podcijenjena u opusu benda i pored činjenice da je izričaj kojeg njeguju inkarnacije koje su ih stvorile, u biti ulaznica novopridošlica u cjelokupni opus benda, ali i Canterbury scene uopće. Primjera za to ima mnogo, ali ovaj put ne treba ići daleko, jer to je iskustvo koje ima pisac ovih redaka. Preko „Bundles“ i „Soft“ sam upoznao grupu i krenuo u potragu za drugima u Canterbury okruženju.


Soft Machine – „The Harvest Albums 1975-1978“

Vratim se paketu „The Harvest Albums 1975-1978“

Soft Machine je osnovan 1968. godine od golobradih klinaca zadojenim eklektičkim pristupom komponiranju i izvođenju, te su veoma brzo stekli reputaciju.

Sam pogled na imena osnivača ulijeva strahopoštovanje, jer svim poznavateljima muzike tog doba, a i današnje, imena Daevid Allen, Kevin Ayers, Mike Ratledge i Robert Wyatt govore o veličini prve inkarnacije.

Možda je i u tome i tim imenima razlog odbijanja/prihvaćanja kasnijeg opusa, jer personalne promjene su bile konstantne i s njima se mijenjao izričaj, da bi se u jednom trenutku frapantno približio Mahavishnu Orchestra, Larry Coriellu, .. ..

I baš ova tri albuma pokrivaju tu fazu postojanja grupe, te svi koji naginjete ovakvom izričaju, prepunom jazz fuzije, eksperimenta i lucidnih skladbi, ovo je velika prilika za vas.


Soft Machine – „Bundles“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci