David Sylvian – „Brilliant Trees“

Srpanj – 1984.

David Sylvian izdaje prvi solo album, „Brilliant Trees“.

Bio je to logičan nastavak uzlazne kreativne putanje ovog posebnog umjetnika, koja je započela ranih sedamdesetih s grupom Japan. Grupa je svojim neortodoksnim i nadasve nadahnutim pristupom kulturnoj ostavštini dalekog istoka u startu na svoju stranu pridobila kritiku, a i publiku.

Kulminaciju izričaja doživljavaju na albumu „Tin Drum“, koji je povijesno gledano, jedan od najboljih albuma dekade, ako ne i šire.

Eksperimentiranje sa zvukom se u neku ruku počelo vrtjeti u krug, tematika se ponavljala, te je David, uz suglasnost ostalih članova sastava, odlučio raspustit matičnu grupu.

Po izlasku na brisani prostor solo voda, David jednostavno nastavlja ono što je najbolje znao raditi. Novi materijal obiluje eklektičkim pristupom i nadasve nadahnutom atmosferom polu avangarde, ili bolje rečeno, progresivnog izričaja.


David Sylvian – “Brilliant Trees”

Albumom „Brilliant Trees“, David Sylvian otvara vrata kroz koja će proći nebrojeni umjetnici s kojima surađuje. Dakako, nepoznatiji od njih je Robert Fripp. Ta je kolaboracija pomalo čudna. Naime, Fripp poziva Davida da postane član King Crimsona. Rijetko tko, ako itko, odbija tu ponudu. David biva jedan od njih, no Fripp ne bi bio to što jest, da lako odustaje.

Vodeći se sa starom poslovicom, „ako ne možeš pobijediti, pridruži se“, Fripp ulazi u neku vrst suradnje s Davidom i kao rezultat imamo danas tri albuma, koji redom zauzimaju počasna mjesta u svakoj iole ozbiljnijoj progresivnog kolekciji.

David je aktivan do današnjih dana, neumorno stvara i izdaje muziku za koju sam kaže, da je katkad teško probavljiva.

No, kao i hrana, obično su teško probavljive namirnice ujedno i najukusnije.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci