AC/DC – „Back in Black“

Srpanj – 1980.

„Back in Black“, je naziv albuma grupe AC/DC, koji sve kaže.

Album je, kao što se iz naslova vidi, posvećen pjevaču Bon Scottu, koji je preminuo u drugom mjesecu iste godine.

Po njegovu odlasku, bend je ozbiljno razmatrao opciju o prestanku rada, ali su na nagovor Bonovih roditelja ipak nastavili s radom.

Pomalo neobična priča.
Kao zamjena pronađen je pjevač iz drugoligaše grupe Geordie, Brian Johnson. Kako je Bon važio za nezamjenjivog, nitko nije u Brianu vidio adekvatnu zamjenu, pa ni očekivanja nisu bila bog zna kakva.

No, stvarnost je ovaj put bila daleko ljepša od predviđanja.


AC/DC – „Back in Black“

Ne samo da je Brian uspješno zamijenio Bona, već je prvi album s njime na vokalu i piscem lirike postao najprodavaniji album grupe AC/DC uopće. U ovom kontekstu komotno se može reći, da je sa dolaskom Briana počela renesansa ove grupe i njihov drugi život, život koji će po intenzitetu i popularnosti biti čak jači i veći od prvog, kojeg je vodila originalna postava.

Samo ovaj podatak smješta AC/DC u posebnu ladicu povijesti muzike.

Kako je vrijeme odmicalo, popularnost grupe je progresivno rasla, te danas stanuje u gornjem razredu ove grane umjetnosti. I da bude sve u “stilu“. Pored toga što je ritam gitarist i jedan od osnivača, Malcolm Young, bio hospitaliziran i pored (ponovo!) svih predviđanja da će grupa radi toga prestati sa radom, ulaze u studio i snimaju album “Rock or Bust”.

Ne revolucionarni, ali ipak, AC/DC punokrvni album!


AC/DC – „Back in Black“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci