Warren Haynes – “Ashes & Dust”

Srpanj – 2015.

Warren Haynes izdaje solo album “Ashes & Dust”. Na albumu ga prati bluegrass bend Railroad Earth, koji su postali stalna prateća grupa ovog gitariste.

Djeluje pomalo čudno, ali ovo je bio tek treći album kojeg Haynes izdaje pod svojim imenom. Razloga ima nekoliko, no, onaj glavni je njegov stalni angažman u „južnjačkim legendama“, Allman Brothers Bandu, a i angažman u side bendu  Gov’t Mule.

Biti dijelom povijesti i pri tom je sam ispisivati je preveliki izazov za svakog pa i Warrena, te je skoro svu svoju snagu i kreativnost usmjeravao na Allman Brothers Band. Dugoročno, i te kako mu se isplatilo, jer je po rasformiranju Allman Brothers Banda postao ključna osoba Southern Rocka, ali i njegovih derivata.

Tek se po raspadu benda vidjelo koliko je Warren „vukao“ u Brothersima. I pored neospornog autoriteta, Greg Allmana, Warren je bio taj koji je u biti držao taj veliki band. (bio je tu još i Derek Trucks, ali o njemu nekom drugom prilikom).


Warren Haynes – “Is It Me Or You”

Greg Allman je od raspada Allman Brothers Banda skoro bez prestanka bio na turnejama. Ne rijetko, putevi s Warrenom su se ukrštavali, da bi kulminaciju doživio na Peach Festivalu, (koji je rođen pod palicom Allman Brothers Benda i pretvorio se godišnju svetkovinu južnjačkog rocka.)

Pored Greg Allmana, apsolutni headliner je bio Gov’t Mule, “side project” Warren Haynesa, koji je bio i ostao, sve samo ne “side project”.

Festival se okončao trijumfom muzike, što su svi očekivali. No, ostala je svježa izjava Greg Allmana, da bi ponovo oformio Allman Brothers Band za jedan ili više nastupa, ako bi Warren pristao biti u njemu. Bio je to znak da je Warren ključ Allmana.
Ako se zna da je istovremeno ključ benda Gov’t Mule i sada Railroad Eartha, onda se zaključak sam nameće – Warren je danas ključna osoba južnjačke scene, a možda i američkog rocka uopće.


Warren Haynes – “Beat Down The Dust”

Veliko postignuće gitariste koji nikada nije pokušao zamijeniti Duane Allmana, ali je i te kako učio na njegovim izvorima.

I baš album “Ashes & Dust” ukazuje na to, jer album sadrži do sada neviđenog Warrena. Na albumu se nalaze prekrasni akustični aranžmani, stilski koketira s “rootsy/Americana” soundom, bliskom countryu. U biti, izgleda da je cijeli album napisan u folk stilu. Još kad na to dodamo Warrenov vokal, onda slika poprima svoje finalne konture.

Iako su kompozicije na albumu sve nove, neke od njih je Warren napisao prije 20 pa i 30 godina. Očito da je bilo došlo vrijeme da se stare pjesme materijaliziraju u nekoj finalnoj formi.


Warren Haynes – “Wanderlust”

Kojim putem ide Warren i gdje će doći, teško je prognozirati. Pogotovo jer, teško je predočiti da Warren na ovom albumu svira s bluegrass sastavom, dok s Gov’t Mule izdaje obradu klasika Pink Floyda, „Dark Side of the Mule“.

Jedno je sigurno, gdje god da krenuo, za sobom će povući rijeku sljedbenika, jer već je sada sigurno da svojim radom pokušava popuniti ogromnu prazninu koju su ostavili Allman Brothers Bend svojim raspadom i Lynyrd Skynyrd svojim nedjelovanjem.


Warren Haynes – “Ashes & Dust” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci