John Mayall’s Bluesbreakers – „Blues Breakers with Eric Clapton“

Srpanj – 1966.

Nakon što je izdao prvi album „John Mayall Plays John Mayall“, pratećem bendu se pridružuje mladi Eric Clapton. Mayall iz prve shvaća s kime ima posla i koji su gabariti talenta mladog gitariste, te osniva grupu John Mayall’s Bluesbreakers.

S njome ulazi u studio i kako bi još više naglasio potencijal mladog gitariste, izdaje album „Bluesbreakers with Eric Clapton“. Bila je to točka na „i“ prve faze kreativnog života svih sudionika ove velike priče. Jer ne zaboravimo, John Mayall se ovim albumom ustoličuje na tron otočkog bluesa, Eric Clapton je krenuo prema statusu božanstva, John McVie je sačekao dolazak Petera Greena i naposljetku Hughie Flint, kojemu je ovo bila odskočna daska za suradnju s Alexis Kornerom, Savoy Brownom i the Blues Bandom.

I ne manje bitna u ovome svemu skupa je uloga Mike Vernona kao producenta, koji je kanalizirao i donekle smirio „neobuzdane divljake“ u studiju.


John Mayall’s Bluesbreakers – “All Your Love”

Album po izlasku pobire lovorike, iako je sazdan od tek nekoliko autorskih kompozicija, redom Mayallovih, te obrada klasika. No, zvuk Claptonove gitare, Mayallovog Hammonda i Mikeove produkcije je bio dobitna kombinacija.  Album se penje na top liste, a svi ugledniji magazini ga smještaju na neku od svojih vječnih lista. Samo nabrajanje bi trajalo dugo i bilo bi bespredmetno.

Nažalost formacija je bila kratkog daha. Eric Clapton odlazi iz grupe po izlasku albuma i s Bakerom i Bruceom osniva Cream. Mijenja ga sljedeća velika zvijezda, Peter Green. I on se kratko zadržava u Bluesbreakersima i sa sobom povlači McViea i Fleetwooda te osniva Fleetwood Mac. Pa i njega mijenja mladi Mick Taylor koji ga isto tako uskoro napušta kako bi se pridružio the Rolling Stonesima, te time naposljetku Bluesbreakersima priskrbljuje status rasadnika gitarskih heroja.

I za kraj kuriozitet. Među ljubiteljima bluesa i uopće muzike tog vremena, album se još naziva i „The Beano Album“. Naime, Eric Clapton na omotu albuma sjedi i čita Beano magazin, strip koji je bio popularan u to vrijeme. (prema njegovim riječima, osjećao se zapostavljeno za vrijeme snimanja, … )

I za povijest, u tom periodu su kroz grupu prodefilirali još Andy Fraser i Aynsley Dunbar!


John Mayall’s Bluesbreakers – „Blues Breakers with Eric Clapton“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci