Carlos Santana and John McLaughlin – “Love Devotion Surrender”

Srpanj – 1973.

Trenutak kad su susreli John McLaughlin i Carlos Santana je bio jedan od onih događaja koji će imati dalekosežne posljedice po kreativni rad ovih velikana.

Santana je upravo izdao album “ Caravanserai“, s kojim se udaljio od originalnog izričaja, pokupio panegirike i počeo se okretati prema Miles Davisu i John Coltrainu, kao uzorima i izvorima inspiracije.
Nepotrebno je napominjati da je Santana raspustio bend s kojim je snimio prve albume s kojima je stekao svjetsku slavu. Očito osjećajući da mora krenuti u nekom novom smjeru Santana kreće prema albumu „Caravanserai“ i pogađa u metu.

Na drugu pak stranu McLaughlin je sa svojom matičnom grupom Mahavishnu Orchestra iza sebe imao drugi album grupe. „Birds of Fire“ je danas klasika ili bolje rečeno nešto najbliže opisu ultimativnog djela, kao uostalom i mnogo toga vezanog za taj fuzijski bend. No, tenzije unutar grupe su počele razarati njegovo nježno tkivo, te se i McLaughlin okreće oko sebe i vidi Santanu u sličnoj potrazi za novim.

Kako je McLaughlin bio sljedbenik učenja indijskog gurua Sri Chinmoya, ovaj mu je nadjenuo ime Mahavishnu (odatle i naziv benda), te upoznaje mladog Santanu s učiteljem. Poznanstvo je palo na plodno tlo, pretvorilo se u dugogodišnje prijateljstvo. Santana dobiva ime Devadip.


Carlos Santana and John McLaughlin – “A Love Supreme”

Iz uvoda je savršeno logično da su dva velikana uzela gitare i zajedno počela svirati, da bi nakon nekog vremena odlučili ući u studio i odati poznaje muzičkom uzoru John Coltraneu. Postojanje čak dvije obrade njegovih kompozicija na albumu zorno govori o čemu se radi.

O muzici na albumu je izlišno govoriti u kratkim crtama, jer ona jest višedimenzionalna, jest kompleksna, jest meditativna u svojoj atmosferičnosti i naposljetku, predstavlja jedan od vrhunaca opusa obaju umjetnika.

No, u trenutku izlaska kritika i nije baš tako razmišljala. Povoljne kritike albuma su se miješale s onim negativnima, poglavito radi kratkovidnosti autora tekstova koji su očito zbrojili Mahavishnu Orchestra i Santana Band i dobili rezultat koji se nije poklapao s onime što album nosi. Ni prvi ni zadnji put da se priča o biserima i svinjama ponavlja u nekim regularnim intervalima. Srećom, vrijeme radi svoje i album dobiva svoje mjesto, ne smo u opusu dvaju velikana već i muzičkoj umjetnosti prošlog stoljeća.


Carlos Santana and John McLaughlin – “The Life Divine”

Nakon ovog albuma Santana i dalje nastavlja istom stazom, s Alice Coltrane izdaje album „Illuminations“, još jedno djelo koje odiše magičnom atmosferom, te kao krunu ove faze stvaralaštva, izdaje odličan album „Welcome“, koji ni u kojim naznakama ne nagovješćuje zaokret kojeg će materijalizirati u obliku nasljednika, albuma „Borboletta“. No, ovo je neka druga priča.

Za to vrijeme, pored trzavica s matičnom grupom, McLaughlin upada u problem s diskografskom kućom, koja odbija izdati treći album i stavlja ga na police. (album će se izdati tek krajem stoljeća, kad Sony bude kupio Columbia Records i otkrio album u bunkeru!). Umjesto toga, Mahavishnu snima album u živo „Between Nothingness & Eternity“ s kojim dostojno zatvara postojanje prve faze života grupe i premješta nezaboravnu prvu inkarnaciju benda u povijest.

Kao iz nekog inata, album „Love Devotion and Surrender“ kad ga se danas sluša, zvuči čisto, svježe i očaravajuće kao i u trenutku izlaska.

Teško mu je dati epitet remek djela, to neka odluči svatko za sebe, ali ono što mu moramo dati jesu krediti velikog albuma.


Carlos Santana and John McLaughlin – “Love Devotion Surrender” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci