Bill Bruford napušta grupu Yes i …

Srpanj – 1972.

Grupa Yes je bila na vrhuncu. Albumi su se prodali u milijunima primjeraka, najveće dvorane su bile pretijesne da prime sve koji su ih htjeli gledati u živo. Koncerti su migrirali na stadione, uglavnom, grupa je postala zlatna koka za sve članove i sudionike putovanja na kojem su bili.

Bill Bruford je u grupi od prvih dana, prolazi s njom sve faze, kako u studiju tako i na pozornicama.

Još davne 1969. godine snima debut album grupe, potom redom antologijske albume zaključno s „The Yes Album“, „Fragile“ i naposljetku „Close to the Edge“. I to sve skupa do svojih ranih dvadesetih godina!

Iskreno, nitko u njemu nije vidio, niti slutio nezadovoljstvo koje je buktalo.

A ono je izašlo na vidjelo 19. Srpnja 1972. godine. Bio je dovoljan samo jedan telefonski poziv, da bi Bill objavio da napušta matičnu grupu Yes. Nevjerica i konstelacija su bile ogromne. Pa tko napušta grupu na vrhu popularnosti (čitaj punjenja bankovnih računa, jer cifre su se kretale u šesteroznamenkastim iznosima)?


King Crimson – “Larks’ Tongues in Aspic” / part I

No, taj „million dollar call“  je bio upućen od strane Roberta Frippa, alfe i omege grupe King Crimson. Sadržavao je poziv za članstvo u grupi, članstvo koje se nije moglo kupiti, pa ni osvojiti. Samo je Fripp bio taj koji je omogućavao tu časnu poziciju.

Bill nije oklijevao, prihvatio je poziv i inkarnacija koja je izdala Metalnu Trilogiju se počela formirati.

Interesantan je bio njegov intervju godinama kasnije, kad je objasnio pomalo neobičnu činjenicu. Kad je inkarnacija oformljena, prilikom prvih provi Fripp mu je rekao da zaboravi sve što je do tada znao o bubnjevima i počne učiti ispočetka. To je doslovno značilo, ispočetka! Pomalo nevjerojatna činjenica da bubnjaru kojem je stadion postao dnevni boravak netko daje instrukcije i to koje!?

I za kraj ove crtice, jer ovo je bio veliki događaj. (Danas su veliki događaji transferi “gurača kožnih baluna”, od kojih većina teško može sročiti i napisati svoje ime, a nekad su to bili transferi muzičara, kao što je ovaj ), evo jedne rečenice iz tog razgovora, koja puno toga kaže:

“‘Why did you leave Yes?’

That’s been the bête noir of my career, I actually became famous for a negative — for leaving a group, not for contributing to it.”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci