Jeff Beck – “Loud Hailer”

Srpanj – 2016.

Šest godina nakon pomalo eksperimentalnog “Emotion and Commotion”, Jeff Beck bez kompleksa odbacuje plašt instrumentala kao filozofije i pokretača albuma, te u suradnji s bendom Bones snima album od kojeg se prosječnom slušatelju zavrti u glavi, a poznavatelju muzike nametne nedoumicu uz pitanje, kako je ovo uopće moguće?

Jeff Beck je napravio jedan od najboljih albuma u karijeri. Album koji komotno može stati uz bok klasiku “Truth”, albumima “Wired”, “Blow by Blow” i “Jeff Beck’s Guitar Shop”.

Imati 72 godine i napraviti jedan od najboljih albuma svog bogatog opusa to trenutno može samo jedna osoba na svijetu.
Jeff Beck!

Povijest albuma je poprilično interesantna. Minuciozan i pedantan do kosti, Jeff je svojim manijakalnim radom i traženjem perfekcije odgađao i odgađao izlazak albuma. Iako u prošlosti skoro u potpunosti okrenut instrumentalima, Beck nema nikakvih problema u potpunosti promijeniti smjer i krenuti novim stazama. Poznanstvo s Rosie Bones i Carmen Vandenberg je bio taj okidač koji ga je skrenuo u nešto drugačije vode. Uz navedeni duo, Jeff je u studio pozvao i Davida Sollazzia na bubnjevima i Giovanni Pallottia na basu.

Kemija se rodila i projekt je krenuo sam od sebe. Kako je sam Beck rekao, išlo je toliko dobro da su skladali tri kompozicije u pet dana!
Rodio se “Loud Hailer”!


Jeff Beck – “The Revolution Will Be Televised”

S ovim albumom Jeff je u biti dokazao da nikome ne treba ništa dokazivati. Legenda koja je uzletjela nebu pod oblake pred pola stoljeća dan danas ne spava na lovorikama. Ne samo to, isporučuje ono što nitko od njega nije očekivao. Da je izdao “album” koji je primjeren njegovom godištu, standardan album, svi bi ga opisali kao velikog, ali u svojoj dobi i s ograničenjima. Ili pak, još jedan album Jeff Becka.
Ali ne!
Ovo jest veliki album Jeff Becka, koji ima snage i u 72. godini pružiti novo i više od cijele armije daleko mlađih muzičara koji ga pokušavaju pratiti.

Jeff Beck je na albumu jasno iznio što mu se ne sviđa u današnjem svijetu. Ipak je on dijete šezdesetih, što znači da je veoma osjetljiv na negativne promjene koje vidi da se događaju u društvu.

Sam naziv albuma je veoma simptomatičan u tom kontekstu. (“Loud Hailer” je u stvari naziv za megafon.)
Sve jasno!

Muzika na albumu je “da glava zaboli”. Produkcijski superiorna u svakom pogledu. Toliko da na prva slušanja, dok se ne uroni u esencu glazbe, zvuči na trenutke pre-producirano. No, to su samo početni utisci!

Jeff je na svom vrhuncu. Možda nikad u svojoj karijeri nije ovako svirao gitaru. Time se vinuo u visine u kojima nažalost samuje. Živeći desetljećima pod sjenom Jimmy Pagea, napokon nakon toliko vremena uzlijeće toliko visoko da ga Jimmy gleda odozdo, izvijajući vratne žile da bi ga mogao dobro vidjeti. (Jimmyjev solo album nikako da izađe!)

I ne samo što je ovim albumom izmakao Pageu, već je pokazao da je ostao jedini gitarski heroj.

Iako je muzika na albumu kompaktna i gitara je jedan od instrumenata, ipak njena dominacija, ne toliko „minutažom“, koliko nebeskom kvalitetom odaje ipak, gitaristički album.

Pomalo neobično za čovjeka koji ne želi biti gitarski heroj. Ali on to jest!


Jeff Beck – “Live in the Dark”

Album “Loud Hailer” je moderni blues album dvadeset i prvog stoljeća. Blues pun tjeskoba i strahova modernog doba. Lament s polja pamuka je zamijenio strah od nadolazećeg distopijskog društva, prema kojem očito idemo.

I za kraj, jedan je kritičar (Jedd Beaudoin) ipak uspio za sve nas koji pišemo o ovom albumu pronaći možda najadekvatniji opis ovog albuma, njegov značaj i veličinu.

Beck has never made a record quite like this before, one that radiates knowledge and tempers cynicism with hope and hope with cynicism.
Thank goodness we have it now
and for all time.

Da, hvala mu na tome i svemu što je do sada napravio!


Jeff Beck – “Loud Hailer” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci