The Quarrymen – “In Spite of All the Danger”

Srpanj – 1958.

Danas se podrazumijeva da je pojam the Beatles opće uvriježen i bend svima poznat (dakako, govorimo o civilizacijskoj tekovini kojoj ipak nisu svi podložni, ali, to je neka druga tema).

O Beatlesima se manje više sve zna, sve je poznato, od ranih dana kad su bili teen idoli, do opusa koji se proteže u nevjerojatnom rasponu od odličnih albuma do remek djela, prepunih novotarija i bizarno šarmantnih rješenja u kompozicijama.

Nije tajna da se svaki njihov album, pogotovo otkad su odlučili prestati s koncertima i posvetiti se radu u studiju, očekivao s nestrpljenjem i da je izlazak svakog bila senzacija koja je mijenjala tokove muzičke povijesti tog doba.

No, kao i svaka stvar na ovom svijetu, pa ni the Beatles nisu nastali iz ničega. I tu dolazimo do činjenice koja je danas ipak manje poznata.

Embrio the Beatlesa nalazi se u grupi the Quarrymen. Sastav su osnovali John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, klavirist John Lowe i bubnjar Colin Hanton.
Vježbalo se dakako po kućama, podrumima, a sviralo tada aktualni skiffle. I onda su McCartney i Harrison došli s pjesmom „In Spite of All the Danger“. McCartney je u biti napisao sve osim gitarskog sola, kojeg je isporučio Harrison. U konačnici, pjesmu su i potpisali njih dvoje.

U šestom mjesecu 1958. godine bend „plaća“ studio za snimanje pjesme, kako bi izdali singlicu, koja na „a“ strani nosi „In Spite of All the Danger”, dok su za „b“ stranu snimili svoju verziju Buddy Hollyjeve “That’ll Be the Day”.

Iako je sve ovo skupa i te kako povijesno interesantno, sad dolazi onaj, slobodno možemo reći, bizarni dio. Snimalo se u dahu, s jednim mikrofonom, i otisnut je samo jedan primjerak master-singlice. Kako su imali samo 15 šilinga, po završetku snimanja, morali su nabaviti još novca, ili konkretno, jedan šiling i 6 penija, kako bi „otkupili“ singlicu od diskografske kuće.
Kako je postojala samo jedna kopija, svaki je član benda je kod sebe zadržavao po tjedan dana. O nekoj distribuciji nije bilo ni govora.

Tek nakon 25 godina, McCartney zaustavlja dražbu, koju je planirao provesti Lowe, kod kojeg je singlica ostala jer je bio posljednji koji ju je dobio na slušanje.

S ovim otkupom počinje drugi život ove singlice, jer je McCartney daje specijalistima da je srede, očiste i pripreme za izdavanje, te naposljetku, 1995. godine u sklopu albuma „Anthology 1“, pjesma će ugledati svjetlo dana.

Vjerujem da je suvišno napominjati da je originalna singlica postigla nevjerojatnu vrijednost kao rock artefakt, konkretno, njena se vrijednost danas procjenjuje na 100 000 funti, što je dakako postavlja na pijedestal najskuplje singlice svih vremena.

I za kraj, iako je pjesma „In Spite of All the Danger“ ugledala svjetlo dana tek pred kraj stoljeća, ona je dio stalnog koncertnog repertoara Paul McCartneyja do današnjeg dana.

Kako i ne bi bila, kad je to prva pjesma koju je ikada napisao i snimio.


The Quarrymen – “In Spite of All the Danger”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci