Al Stewart – “Year of the Cat”

Srpanj – 1976.

Sa šest albuma iza sebe Al Stewart je postigao sve osim jednog, mega hit i planetarni uspjeh.

Svih šest albuma je bilo pozitivno ocijenjeno, kritika ga je voljela, publika decentno prihvatila. Suradnja s Alan Parsonsom na šestom albumu „Modern Times“ je ukazala na mogućnost savladavanja te posljednje barijere. Album je primljen kao najbolji u dotadašnjem opusu, ali ono što je nagovijestio bilo je još vrjednije. Naime, na albumu se našla kompozicija “Carol“, koja postaje prvi veliki hit Al Stewarta.

I onda na svjetlo dana izlazi „Year of the Cat“, kojeg nosi naslovna singlica. Napokon je Al stigao na pozicije koje je zaslužio odavno. Kompozicija postaje hit #1 s obje strane Atlantika. Album isto tako krči put prema „platini“, te u godini izdavanja u USA stječe i tu titulu. Ukratko, album i naslovna kompozicija su priskrbili Al Stewartu status zvijezde rock neba. Hvalospjevi su bili unisoni, tako je i „tvrdi“ Rolling Stone magazin albumu dao najveću ocjenu, dok All Music proglašava album remek djelom.


Al Stewart – “Year of the Cat”

Postoji još jedna impozantna činjenica. Alan Parson je bio za mix pultom, što je samo po sebi dovoljna garancija kvalitete zvuka. Na ovom je albumu premašio sam sebe. Dok je na „DSOTM“ kumovao najvećem izdanju epohe, dotle je na „Year of the Cat“ sam pridonio da se album, pazite ovo, da se album upotrebljava za testiranje novih Hi-Fi sistema, zvučnika ili pak komponenti. Impresivno za jedan album takve orijentacije.

Kontradiktorno je to što je za široke mase, veliki hit „Year of the Cat“ poprilično odmogao albumu zbog svoje apsolutne dominacije, jer ostale kompozicije su nepravedno pale u drugi plan. A briljantne su. Neke čak nadmašuju veliki hit, ali publika je tako odlučila.

Al Stewart će nakon ovog albuma elegantno nastaviti sa svojim opusom. Albumi će se prodavati u pristojnim tiražama, koje će omogućiti lagodan umjetnički život autoru, no nikad neće ponoviti magiju vječnog „Year od the Cat“.


Al Stewart – “Year of the Cat” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci