Blue Öyster Cult – “Imaginos”

Srpanj – 1988.

Blue Öyster Cult su bez sumnje jedna od najvećih grupa u rock miljeu prošlog i ovog stoljeća, a po mnogima i najveća. Stoga je sudbina albuma  “Imaginos” u najmanju ruku bizarna, da se ne upotrijebe neke teže riječi.

Priča počinje s informacijom da je ovo bilo prvo izdanje grupe nakon osam godina pauze, što u to vrijeme, moramo priznati i nije bilo rijetko da su veliki uzimali sebi taj luksuz odsustva sa scene.

No, sada ide ono, … .
Naime, album “Imaginos” je trebao biti prvi solo album bubnjara Albert Boucharda, i to kao prvi iz planirane trilogije koju je namjeravao izdati.

Priča dobiva na zapletu kad se zna da je Bouchard izbačen iz grupe sedam godina prije izlaska albuma, točnije 1981. godine. Originalno, Bouchard je ponudio album CBS-u 1984. godine za objavu, ali ga ovi odbijaju.
No, da skratimo priču, 1988. godine ipak album biva izdan nakon što je potpuno prerađen u studiju. Tom prilikom su na albumu gostovali Robby Krieger (the Doors), Joe Satriani, Aldo Nova, …. , u biti, udjel članova grupe Blue Öyster Cult u kreaciji ovog albuma je bio minimalan, ako ga je uopće i bilo. Drugim riječima, kad se sve zbroji i oduzme, ovaj album nije niti djelo grupe, ali ni Boucharda (o tome kasnije!), već producenta i pisca lirike Sandy Pearlmana, iako je izdan pod imenom grupe (dakako, radi financijskih razloga).

Sandy Pearlman je po svojoj noveli nasipao stihove za album i biti ih je koncipirao tako da album dobije konturu koncept albuma, pa i rock opere. Sama radnja se fokusira na vanzemaljsku urotu kontra Zemljana, a koju u život provode Imaginos, agenti zla.


Blue Öyster Cult – “Imaginos”

I još nešto, album postaje „najteži“ album grupe. Na njemu su melodije, po kojima je grupa bila poznata, skoro nestale na račun teškometalne grmljavine, te nije ni čudo da je pojedinim sljedbenicima grupe koji naginju Heavy metalu, ovo omiljeni album.

Album biva pozitivno primljen od strane kritike, ali ne i od publike, koja ga je zaobilazila u širokom luku u prodavaonicama. Doživio je fijasko kakav grupa u svom životu prije, ali i kasnije nije pamtila.

Stoga je Columbia Records nakon završene turneje otkazala ugovor za snimanje grupi, te time zatvorila jedno veliko poglavlje u njenom životu.

I za kraj, šlag, iako je bio idejni tvorac, iako je album trebao biti njegovo solo izdanje, iako je svojim upornošću nakon prvog odbijanja Columbia Records da ga izda ipak uspio privoli mogule da izdaju re-aranžirani album, Albert Bouchard nije sudjelovao u snimanju albuma, ni u njegovoj produkciji, ukratko, nije imao nikakve veze s njegovim nastankom i finalnom verzijom. (dakako, uslijedio je sudski spor!)

Bizarno, pa i teško probavljivo kad se sve skupa sagleda.


Blue Öyster Cult – “Imaginos” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci