Mike Oldfield – “Earth Moving”

Srpanj – 1989.

Progresivna komuna ja bila jednoglasna, Mike Oldfield je iskoračio onamo gdje nikad nije smio, u mainstream i pop vode.

Tako bi nekako u najkraćim crtama bio opis dvanaestog albuma Mike Oldfielda, “Earth Moving”.

Ovo je prvi album ovog umjetnika na kojem nema ni jednog instrumentala, koji su njegov zaštitni znak, te je s te strane album ogroman odmak od progresivnog izričaja kojeg je njegovao od ranih dana.

Album u biti i nije loš, pogotovo ako ga se gleda kroz prizmu prosječnog konzumenta kojem je strana progresivna strana Mike Oldfielda. Sadrži devet kompozicija koje redom lete u pop nebo. Sve su obogaćene vokalom, te smještaju ovaj album uz bok kasnijem ostvarenju “Man on the Rock”, koji isto tako nema instrumentalne kompozicije.

Kao i uvijek, Mike Oldfieldova ljestvica kvalitete je podignuta visoko, pa iako je ta kvaliteta usmjerena na drugo polje, ipak je to on.


Mike Oldfield – “Earth Moving”

Stvari donekle postaju jasnije kad se zna da ja album nastao na pritisak diskografske kuće da napravi komercijalnije izdanje. Popuštajući pritisku Mike lansira “Earth Moving”.

Na albumu dominiraju sintesajzeri te se album i time udaljava od ostatka opusa. No, odmah po njegovom izlasku Mike najavljuje povratak na staru koncepciju, žive muzičare i prokušani koncept.

Teško da će se ijedan ljubitelj muzike Mike Oldfielda kleti u ovaj album, pa i sam autor ga rijetko spominje, ali kakvu takvu potvrdu razloga postojanja možemo pronaći u kvalitetnim i prekrasnim vokalima koje je Mike angažirao. (jedan od vokala je bila i tadašnja Mikeova djevojka, Anita Hegerland.)

Već sljedećim albumom “Amarok” Mike Oldfield se vraća na svoju stazu kojom uz manje izlete sa strane, plovi do današnjih dana.


Mike Oldfield – “Earth Moving” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci