Deep Purple – „Fireball“

Srpanj – 1971.

Nakon uspjeha albuma „In Rock“, druga inkarnacija (MKII), izdaje drugi album „Fireball“.

Povijesno gledano i pored statusa u trenutku izlaska, album je bio most između dva velika izdanja ove grupe. Dakako,  to ne umanjuje njegov značaj.

Interesantno je u ovom, ali i u nebrojenim slučajevima u to doba, singlica “Strange Kind of Woman”, koja je lansirana da bi albumu otvorila vrata top lista, uopće se nije našla na njemu. Možda će povijest ipak jednom objasniti ovaj fenomen tog doba, pogotovo što su se te non-album singlice redovno penjale na top liste, neke čak i na same vrhove. (o tempora, o mores !).

Deep Purple s ovim albumom napokon stječu status na Otoku, ali i u Americi. „In Rock“ je bio prihvaćen kao svojevrsno iznenađenje (iako je to najmanje bio), dok je „Fireball“ potvrdio grupu kao koncertnu senzaciju.

Sami članovi grupe nisu imali visoko mišljenje o albumu, a tako se nekako postavila i publika. Ukratko, album danas ne kotira kao klasični album grupe ili pak žanra. Bilo je to ostvarenje MK II inkarnacije koje je produžilo život grupi, priskrbilo joj nove poklonike.


Deep Purple – „Fireball“

Pa i u tome se javila jedna bizarnost. Pored statusa i inferiornosti spram prethodnika („In Rock“), na top listama s obje strane Atlantika i diljem svijeta ga je premašio. Vjerojatno baš radi prethodnika koji je u milijunima glava „ulio“ „Child in Time“ ili “Speed King”.

Omot albuma je pak neka druga priča. Neuobičajena kvaliteta materijala na kojem je otisnut, kreativnost autora i nadasve simbolika poruke.
Da, bila su to vremena kad su omoti pričali priču o albumu i njegovom sadržaju.


Deep Purple – „Fireball“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci