Rod Stewart – “Maggie May”

Srpanj – 1971.

Rod Stewart lansira singlicu “Reason to Believe”, kao najavu albuma „Every Picture Tells a Story“.

Na „b“ strani singlice se nalazila pjesma „Maggie May”, koju je Rod napisao zajedno s Martin Quittentonom, gitaristom grupe Steamhammer. Kako ni Rod, a ni diskografska kuća nisu vjerovali u ovu pjesmu, s njome su popunili „b“ stranu singlice, no, ubrzo, po izlasku, DJ-ovi su je počeli češće puštati od naslovne kompozicije, da bi naposljetku baš “Maggie May” postala Rodov najveći hit do tada (a i kasnije), debelo pomogavši (odličnom) albumu „Every Picture Tells a Story“ da zauzme vrhove top lista s obje strane Atlantika i ostatku svijeta.

Pjesmu je Rod napisao na temelju osobnog iskustva, svoje prve fizičke ljubavi sa starijom ženom, samo što je ime izmijenio i uzeo kao predložak ime prostitutke iz jedne stare pjesme s dokova Liverpoola.

Rod Stewart se s ovom pjesmom i albumom definitivno odlijepio od matičine grupe Faces, iako su mu redovno gostovali u studiju i na koncertima. Ovako napisano ispada da je bila neka velika ljubav, no, stvarnost je bila drugačija. Rod je zapostavljao rad u grupi na račun solo karijere i ništa lošeg u tome da je napustio grupu u krenuo u solo vode. No, nije bilo tako, jahao je na dva kolosijeka s time da je apsolutno preferirao solo karijeru i doslovno ignorirao recimo pozive da uđe u studio za snimanje albuma, dok je ostatak grupe već debelo snimao.
No, tako je bilo.

I još nešto, ne jednom rečeno, Rod Stewart je bio izrazito talentiran kompozitor i tekstopisac, te je s Jeff Beckom tvorio veliki duo koji je jedini mogao parirati duu Page/Plant. No, Rod napušta Jeffa nakon prvog albuma ne razvijajući svoj talent kad je najviše mogao. Pa i kad je krenuo u solo vode, par njegovih pjesama, uključujući i „Maggie May“ je pokazalo o kojem se talentu radi. Nažalost, kasniji dio karijere se oslonio na profesionalce i da, komercijalno pogodio, no, muzika je izgubila.


Rod Stewart – “Maggie May”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci