Focus and Friends – “Focus 8.5 / Beyond the Horizon”

Srpanj – 2016.

Zahvaljujući prvenstveno neumornom Thijs Van Leeru, grupa Focus je preživjela do današnjih dana.

Koliko je tako dugi život opravdan s kreativnog aspekta, to je već neka druga priča. Ali ipak, moramo skinuti kapu pred Thijs Van Leerom i priznati mu da ne priznaje ni godine, ni umor, ni pomanjkanje kreativnog naboja, a ni ignoriranje medija, pa i same publike.

Nakon euforije izazvane bezvremenskim hitovima “Hocus Pocus”, “Sylvia”, “House of the Kings” i prva četiri albuma, karijera ovog benda kreće silaznom putanjom. Gubitak velike iskre je prvi osjetio Jan Akkerman, te napušta grupu i kreće u solo vode. Osipanje i vraćanje članova se nastavljalo tijekom cijelih dekada, jedino je Thijs Van Leer bio konstanta u svojoj tvrdoglavoj upornosti.

Albumi koje je Thijs Van Leer izdavao pod imenom grupe Focus su od reda bile blijede kopije prethodnika s rijetkim izletima u kreativne vode. Nizali su se po nekom kronološkom slijedu, ne dozvoljavajući rijetkim medijima koji su ga pratili i ono malo fanova što je ostalo, da zaborave na grupu i njene slavne dane.


Focus – “Focus Zero”

Da se razumijemo, daleko od toga da je sve što je izdano bez Akkermana i počelo s “Mother Focus” bilo loše i neinventivno. Ali, znajući naboj, energiju, neobuzdanu kreativnost progresivnog izraza rane inkarnacije grupe, sve skupa djeluje blijedo.

Teško je reći da je album “Focus 8.5 / Beyond the Horizon”donio nešto novoga, ali je ipak donio specifični izričaj. Da li je to naznaka da Focus korača nekim novim stazama?
Tko zna!

Volio bih da je tomu tako, jer na kraju balade, Focus je obilježio sedamdesete svojim nevjerojatnim izričajem, u kojem je blendirao mediaval, s barokom, presvukao ga jazzom i zapakovao u pitku verziju rocka koja naginje progresivnoj fuziji. Dakle, tu su bili svi elementi koji su garantirali uspjeh i grupa je to dobro iskoristila.

Na ovom albumu jednu od glavnih uloga igra sam producent Marvio Ciribelli, koji ujedno ima par svojih kompozicija.

Ono što jest simptomatično i donekle ukazuje na smjer u kojem ide muzika, jest gostovanje brazilskih muzičara Arthur Maia i Mario Sevea. Gledajući u naslov albuma i muzičare koji gostuju, nameće se pitanje!
Skretanje u latino vode u nekoj budućnosti?


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci