Pierre Henry
1927. – 2017.

Srpanj – 2017.

U potpunoj medijskoj tišini je preminuo veliki francuski avangardni kompozitor Pierre Henry.

Ne brinite, nećete naći naslovnice s njegovim imenom masno otisnutim, nećete vidjeti “tribute” koncerte za koji dan, nećete slušati danima na TV kanalima kako je utjecao i radio za života.

I naposljetku, nećete na glavnim vijestima televizije o njemu čuti ni ono najosnovnije:

“Preminuo je veliki glazbenik!”

A sve to skupa bi trebalo, jer Pierre je bio pionir “Musique concrète“, pravca avangarde koja je eksperimentirala s muzikom iz njenog izvora i u samoj esenci.
Drugim riječima, eksperiment se u pravcu provodio spoznajom da sve što u prirodi stvara neki zvuk da je taj zvuk ujedno i nota.

Shodno tome, njegov opus i sam rad je debelo pridonio eksperimentu na kojeg su se naslanjali velikani prošlog, pa i ovog stoljeća.

Reći da je bio inspiracija, to ipak ne možemo.
Reći pak da je bio uzor, teško, jer je u svojim avangardnim djelima je ipak slijedio tanku liniji kompozicije i njenu strukturu,
Ali reći da je bio “row model” područja kojeg je pokrivao, to sigurno i tu je njegova veličina.


Pierre Henry –  “Psyché Rock” / full version

Za života je snimio 24 albuma i okušao se u bezbrojnim projektima i žanrovima, od simfonija, opera, baleta pa sve do, ako možete vjerovati, do rocka.
U tom kontekstu najplodnija je njegova suradnja sa sastavom Spooky Tooth. Iz te suradnje je nastao čudnovati i do dana današnjeg nedovoljno objašnjen album “Ceremony”.
Povijesno, uzima se kao kraj ove grupe, uostalom i sama se grupa protivila izdanju pod njenim imenom.
U drugu pak ruku, hm … ipak mislim da povijest ovdje još ima odraditi svoj zadatak.

Teško mi je pisati o tom hoće li nasljeđe Pierre Henryja nastaviti živjeti, jer i pored toga što mu današnja “techno” muzika debelo treba zahvaliti za svoje postojanje, malo je ljudi uopće čulo za njega.
Još jedna povijesna nepravda.

No siguran sam, u nekoj budućnosti, neki odabrani klinci će “požnjeti” ono što je posijao, za razliku od današnjeg trenda beskrupuloznog kopiranja i svojatanja.

Kad će se to dogoditi, ne znam, ali ono što znam, jest da sigurno hoće!

R.I.P. Pierre!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci