Alice Cooper – “School’s Out”

Lipanj – 1972.

Album „Killer“ je priskrbio Alice Cooperu stabilnu popularnost kod širokog auditorija sjevernoameričkog kontinenta. No, i pored prepoznatljivosti (scenski nastup s elementima horrora), Alice nije bio veliko ime preko Atlantika, a pogotovo na Istoku.

Doduše, sjevernoameričko tržište je bilo toliko golemo, da mu to u tom trenutku i nije bio neki (financijski) minus, jer biti poznat u Americi se u biti stavljala jednakost u komercijalnom smislu i s ostatkom svijeta.

No, peti album „School’s Out“ je sve preko noći primijenio. Poglavito zahvaljujući naslovnoj pjesmi koja je u trenutku izlaska zagrmjela sa svih vrhova top lista diljem svijeta i time prokrčila put albumu prema zlatnim i platinastim tiražama, i što je Alice Cooperu bilo najbitnije, sad je mogao krenuti u preko Velike Bare bez straha da će ga zateći poluprazno gledalište. Bio je svjetska zvijezda trenutka, a pjesma hit koji se bjesomučno vrtio na manje više svim radio postajama diljem svijeta.


Alice Cooper – “School’s Out”

Kao svjedok trenutka, teško se može opisati euforija koja je nastala pri prvim emitiranjima ove pjesme. Urednici radio postaja su bili zatrpani s prijedlozima za emitiranje, tako da se i u ta vremena pjesma nije emitirala samo u specijaliziranim terminima i emisijama, već i tijekom dana. To je dakako donijelo i negativne konotacije, poglavito radi lirike koju je pjesma nosila, te se pjesma počela nešto rjeđe pojavljivati van svojih programskih okvira. (ništa novo pod kapom nebeskom, onda centralni komitet, danas cancel culture).

O ovom album su se ispele mnoge priče i teorije, no najintrigantnija je ona o toma da je ovo koncept album. Teško da bi se mogao složiti s time, no ono s čime se mogu složiti jest da evoluirani izričaj kojeg Alice sa suradnicima rabi na njemu postao temelj daljnjeg napredovanja i dakako, postaje njegov zaštitni znak, kao i sama pjesma „School’s Out“.

Alice Cooper je nakon ovog albuma nastavio uzlaznu putanju. Nasljednik „Billion Dollar Babies“ nosi Alice Coopera i njegov tim u neke druge visine u kojima obitava teški izričaj s elementima horrora, doduše već viđen kod njega, ali ovaj put obogaćen olovnim utezima.


Alice Cooper – “School’s Out” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci