Toma Bebić – “Oya Noya”

Lipanj – 1980.

Pronaći danas neki relevantan podatak o albumima Tome Bebića je ravno nemogućoj misiji. Nije teško zaključiti zašto je tome tako.

Toma Bebić je „bija redikul“ koji je živija u Splitu tamo u drugoj polovini prošlog stoljeća. Ovim će riječima Toma biti opisan od većine današnjih stanovnika Splita, bar od onih koji su ikad čuli za njega, jer onih drugih je bolno previše.

Sama ta konstatacija nameće i status kojeg je Toma imao u vrijeme dok je živio, ali, .. .Problem je u tome što je Toma bio ispred svog vremena, neshvaćen, ali ipak donekle prihvaćen u vremenu kad je hodao Varošem i pio vino iz bukare po konobama.

Bio je stalni sudionik Splitskog Festivala sa svojim kompozicijama i redom izazivao salve podsmjeha, jer „kako redikul inače može zvučati i raditi!)


Toma Bebić – “Oya Noya”

Za života je izdavao knjige poezije, knjige aforizama od kojih su mnogi danas aktualniji nego u trenutku nastanka, ali i izdavao je i albume. Dva albuma koja je izdao za života predstavljaju pak prethodnicu žanra na svjetskoj sceni. Miješao je etno, rock, pop, cabare, u prividno arhaični izričaj koji je ne jednom koketirao s prog varijantom.

Njegova je pojava bila drugačija od svega što je postojalo na sceni u to vrijeme (pa i danas!). Ako bi ga se pak išlo uspoređivati s nekim, bio bi to jedino Tom Waits!

Takav je album bio i „Oya Noya“, (s podnaslovom “Volite se ljudožderi 2.2”), koji je izašao i .. , za divno čudo, nikog nije ni iznenadio, ni razočarao. Pored vrh ekipe koja je sudjelovala u njegovom stvaranju, album je prošao skoro pa nezapaženo. No, Toma je navikao na ignoriranje, podcjenjivanje, i nije ga iznenadio prijem.


Toma Bebić – “Leute moj”

Pa i to nije problem kad je ovom albumu i Tomi riječ. Vrijeme je donijelo svoje, smjestilo oba njegova albuma na zasluženo mjesto, ali, .. grad Split, u kojem se rodio, živio i umro, dan danas ga ignorira do nepostojanja. Ne samo njega već i sve što je napravio. (može dat ruku pok. Smoji). Današnji Split ga se srami i ne za ništa, jer je svojim radom upozoravao, nagovještavao, secirao sve ono negativno tada, ali i ono što je došlo nakon njegove smrti.

Osvrnite se oko sebe, pročitajte bilo koju vijest iz Splita, pogledajte malo po njemu, u svakom segmentu će te naći dio njegove pjesme, pokoji aforizam, … . Ukratko, Toma Bebić je savjest grada Splita, a s obzirom na stanje u njemu, nije ni čudno da ga se srami.

Nadam se ne za još dugo jer promjene su na vidiku.
Ajmo se nadati ili kako bi Toma rekao, ajmo popit koju u tu čast (ma šta bilo!) 🙂  !


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci