Chris Squire
1948. – 2015.

Lipanj – 2015.

Preminuo je Chris Squire, osnivač i basista grupe Yes.

Chris je nakon duge i iscrpljujuće borbe izgubio svoju finalnu bitku s leukemijom. Imao je 67 godina.

Chris Squire je otišao kao jedini član ove velike grupe koji je sudjelovao na svim studijskim albumima i dakako, samim tim, postaje u biti jednini originalni član grupe Yes od njenog osnutka.

Daleke 1968. godine Chris Squire zajedno s Jon Andersonom oformljava grupu koja će prerasti u najveću stadionsku simfo atrakciju u povijesti muzike, grupu Yes. Pridružuju im se gitarist Peter Banks, klavijaturist Tony Kaye i bubnjar Bill Bruford.

Yes izdaje svoj prvi album i počinje uspon prema zvijezdama. Dolazak Steve Howea i Rick Wakemana, lansira grupu u nebesa. Postaju mega zvijezde. To će ostati sve do brutalnog dolaska punka i utonućem u opskurnost minornih projekata.

U sedamdesetima Squire snima visoko cjenjeni solo album, “Fish Out of Water”.

U okviru matične grupe se profilira kao vrstan kompozitor i neprikosnoveni autoritet na bas gitari.

S grupom Yes doživljava svoj kreativni vrhunac, te se potpisuje kao ko-autor na neke od najvećih kompozicija ovog sastava, “I’ve Seen All Good People”, “Starship Trooper”, “Owner of a Lonely Heart”, “Yours Is No Disgrace” i “Heart of the Sunrise”. Gledajući ove naslove, shvaćam u biti, ovo je sam vrh kreativnog opusa grupe Yes!


Yes – “Heart of the Sunrise”

Mimo solo izdanja i rada matičnoj grupi, Chris Squire sudjeluje u mnogobrojnim projektima. Naglasit ću samo dva, koja su medijski bila izuzetno dobro pokrivena. S gitaristom Billy Sherwoodom radi na projektu “Conspiracy”, 2000. godine, te nedavno s ex. Genesis gitaristom Steve Hacketom oformljava grupu Squackett.

U jednom od rijetkih razgovora za novine, Squire donosi i jednu, malo poznatu osobinu svoje ličnosti. Naime, novinar Rolling Stonea ga je između ostalog upitao, što misli o tome da je Rush uvršten u “Rock and Roll Hall of Fame”, a ne grupa Yes.
Chris odgovara: “Logički, jer izuzetno je teško odboru za imenovanja dovesti grupu Yes na inauguraciju i u protokol. Rush je u biti veoma jednostavno rješenje. Njih je samo troje, kako onda, tako i sada. Oni apsolutno zaslužuju da se nađu u “Kući Slavnih”. Problem s grupom Yes ili King Crimson, jest da bi u slučaju inauguracije grupe, bilo potrebno pozvati najmanje 40 ljudi, jer svi su oni jednako “odgovorni” za status grupe. To bi jedino bilo fer prema svima!”

R.I.P.!


Yes – “I’ve Seen All Good People”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci