Bob Dylan & the Band – “The Basement Tapes”

Lipanj – 1975.

Postoje albumi koji se jednostavno ne mogu opisati po onoj „u najkraćim crtama“. Količina informacija koje su im prethodile, količina informacija kojima obiluje kao djelo i nadasve, količina informacija koju imaju kao legislativu čine svaki iole kraći tekst izlišnim, nedovoljnim i nadasve skoro pa nebuloznim u očima iskusnog promatrača koji pozna materiju.

Na drugu pak stranu, nameće se tom logikom taksativno nabrajanje, faktografije radi, ali, i u tom slučaju ta faktografija zauzima daleko više od prosječne dužine Vremeplova kao rubrike. No, kako bi izlazak ovog albuma ipak bio popraćen koliko toliko relevantnom informacijom, morat ćemo ići na kompromis, koji dakako podrazumijeva okljaštreno, nedovoljno, nejasno i tko zna što još negativno, ali takva je rubrika.

Dakle, Bob Dylan i The Band izdaju drugi zajednički album, „The Basement Tapes“. Ovo „drugi“ i nije baš točno, ali daleko bi nas odvelo objašnjenje. Nadalje, „Basement Tapes“ je bio dupli album koji je sadržavao nove snimke The Banda posebno, nove snimke Dylana s njima i neke nove verzije starih Dylanovih kompozicija.


Bob Dylan & the Band – “Odds and Ends”

Djelom je sniman u živo, djelom u studiju. I da, snimke su nastale osam godina prije izlaska albuma. Razlog ni do danas nije baš jasan iako se službeno navodi da je Dylan napokon postigao sporazum s matičnom kućom Columbia Records o statusu nekih svojih starih snimki, te da je kao znak dobre volje dao dozvolu za objavu albuma. Vjerujem da ne treba posebno naglašavati da su neke snimke već od prije vidjele svjetlo dana i to u obliku bootlega.

Interesantno je da u biti nitko nije u prvo vrijeme znao za postojanje ovih snimki, tek je punu godinu dana nakon njihovog nastanka i kreiranja kostura albuma, pa i imena, kritičar Rolling Stonea napisao da postoji album koji se treba izdati.

Od tog trenutka pa sve do šestog mjeseca 1975. godine su „cirkulirale“ spekulacije o njegovom postojanju i pored evidentnih dokaza u obliku bootlega, piratskih izdanja.

Legislativa albuma je ogromna, i pored kritika koje ga nisu mazile, pa i samih autora koji nisu baš s oduševljenjem o njemu govorili. Tu je prvenstveno Bob Dylan prednjačio u negativnim izjavama???, ne jednom izjavivši da je album neka vrst terapije, zbir običnih pjesma i demoa nastalih u opadanju kreativnog naboja s obje strane, te da albumu ne pridaje neku važnost.

Može on govoriti što ga volja, pa i kritičari, album „Basement Tapes“ jest veliki album, ma u kojem ga kontekstu sagledavali i da, nakon što je Dylan u ruke uzeo električnu gitaru, neka vrst polazišne točke za nova osvajanja.

Stoga, album možda nije produkcijski, pa ni kompozicijski neko veliko remek djelo, pa čak ni malo, nije ni najbolje od Dylana, a ni od The Banda, no, sve skupa zbrojeno predstavlja nezaobilaznu kariku snažnog lanca koji se zove Bob Dylan and The Band.


Bob Dylan & the Band – “The Basement Tapes/ full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci