Prince – “Purple Rain”

Lipanj – 1984.

Prince izdaje prijelomni album karijere „Purple Rain“.

O tome kako su album i istoimeni film eksplodirali na tržištu, teško da postoje riječi koje bi vjerno dočarale. U biti najprije je krenuo film, koji je kao krunu ponudio pjesmu „Purple Rain“ i zabetonirao put kojim će krenuti album.

Film je sam po sebi bio blockbuster, karte su se danima čekale u redovima, film se gledao po nekoliko puta, i mimo svog u biti infantilnog sadržaja. Fabula filma je sto puta već viđena priča o uspjehu, pa čak i loše ispričana, ali Prince je sve začinio s pratnjom i dobrom muzikom.

Sam album kreće u pobjedonosni pohod na top liste i postaje prvi Princeov album koji zauzima prvo mjesto Billboarda, i dakako, prodaja je monstruozna. Samo u Americi je do 1986. godine postao trinaest (brojkama, 13!) puta platinast, prodavši su kumulativno u više od 25 milijuna kopija diljem svijeta.


Prince – “When Doves Cry”

Interesantno je da je kao pilot singlica nije lansirana naslovna kompozicija već “When Doves Cry”, koja također postiže veliki uspjeh. Ovo je samo nagovijestilo briljantan album koji će uskoro dominirati top listama s kompozicijama koje će redom obarati rekorde istih. (s albuma je skinuto ukupno pet singlica i sve su zauzele gornje pozicije top lista!)

Ovo je ujedno jedan od rijetkih albuma kod kojeg i kritika i publika imaju jedinstveno, usuglašeno mišljenje, te i s te strane postaje jasno da je Prince ovime pogodio u punu metu.

O njemu bi se moglo danima, jer interesantnih podataka i činjenica vezanih uz njega ima „na tone“, ali to je već zadatak nekog ozbiljnijeg osvrta.

Princeova karijera nakon ovog album kreće potencijalno uzlaznom putanjom, ustoličivši ga na pijedestal boga modernog izričaja.


Prince – “Purple Rain” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci