Pere Ubu – “The Art of Walking”

Lipanj – 1980.

Nakon tri briljantna albuma Pere Ubu izdaje „The Art of Walking”, album koji u neku ruku predstavlja prekretnicu u opusu ovog eksperimentalnog sastava.

Iako su cijelo vrijeme gazili neobičnim stazama eksperimenta, na ovom album idu korak dalje, korak koji se mnogima nije svidio. Zaokret je prvenstveno odraz afiniteta i stremljenja novog gitariste, Mayo Thompsona, koji je došao iz opskurnog benda The Red Krayola. Dok je originalni gitarist Tom Herman ipak bio prvenstveno rock gitarist koji se povinovao konceptu slobodne forme, dotle je Mayo bio neka njegova suprotnost, u izričaj grupe je unio skoro pa free jazz. Drugim riječima, nestalo je one rock esence koja je krasila prijašnje albume.

Čak i s današnje distance je teško pouzdano tvrditi koji je izričaj od ova dva onaj pravi Pere Ubu, ili pak ni jedan. Ovo zadnje je malo zbunjujuće, ali poznajući filozofiju i sam opus benda, sve postaje jasno.


Pere Ubu – “Misery Goats”

Ono što se može reći da su ovim albumom izgubili popriličnu bazu sljedbenika, te stoga nije ni čudno da je s Thompsonom snimljen još samo jedan album „Song of the Bailing Man“. Nakon kojeg se grupa osipa, ali ne prestaje s radom, do današnjih dana!

Pere Ubu je avangardna grupa, koja je svojim albumom prvijencem „Modern Dance“ sebi priskrbila zastavu avangardnog pokreta sedamdesetih godina. Inspiraciju su tražili u razotkrivanju zvukova današnjice, kombinirajući ih sa svojom verzijom rocka i dakako, na čelu s narativnim vokalom jedinog stalnog člana od osnutka David Thomasa.

U nas su gostovali dva puta, posljednji put 2013. godine u Močvari.


Pere Ubu – “The Art of Walking” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci