Blue Öyster Cult – “Fire of Unknown Origin”

Lipanj – 1981.

Blue Öyster Cult izdaju osmi album “Fire of Unknown Origin”.

Album je producirao “kućni” producent Martin Birch, te ukupno gledano, trebao je to biti jedan u nizu dobrih albuma ove velike grupe.

Pa i jest bio!

Uz ovaj album se vežu neke interesantne činjenice.

Na albumu se nalazi  kompozicija “Burnin’ for You”, koja se kao singlica penje na #1. mjesto Billboarda. Bio je to nagovještaj povratka komercijalne komponente u muzici i istovremeno kraj “komercijalno sušnog” perioda koje je obilježilo posljednja dva albuma. Da se razumijemo, sam izričaj ovime nije patio, grupa je i dalje ostala na svom kolosijeku, jedino se pristup donekle izmijenio, kako bi se lakše prodrlo do izgubljenog segmenta slušatelja.
Ništa lošeg u tome!

Nažalost, “Fire of Unknown Origin” je posljednji album originalne postave benda, koja će se ponovo okupiti tek 1988. godine, za snimanje albuma “Imaginos”.


Blue Öyster Cult – “Burnin’ for You”

Naime, nakon što je album “Fire of Unknown Origin” izašao, grupa je krenula na turneju tijekom koje su otpustili originalnog bubnjara Albert Boucharda. Koji su točno bili razlozi, nije poznato, ali taj je čin označio početak osipanja grupe, koje će uslijediti nakon turneje.

Sam album “Fire of Unknown Origin” nastavlja tradiciju Blue Öyster Culta, pa čak i u segmentu suradnje. Na albumu kao tekstopisac gostuje Patti Smith, koja tijekom godina postaje bliski suradnik grupe.

No, ono što jest posebno interesantno kod ovog albuma, jest činjenica da je većina kompozicija nastala u namjeri da bude dio muzike za film “Heavy Metal”. Čak je i lirika bila prilagođena tematici ovog animiranog filma. Na kraju balade, u finalnoj verziji filma se našla samo jedna pjesma “Veteran of the Psychic Wars”, koja uopće nije bila pisana za film, niti je bila namijenjena da bude u njemu.

(Animirani film “Heavy Metal” je bio jedan od najvećih projekata tog doba i okupio je oko sebe cijelu armiju najboljih scenarista, animatora i rock kompozitora. Film danas uživa kult sljedbeništvo!)

“Fire of Unknown Origin” je u neku ruku album kojim Blue Öyster Cult zaokružuje prvu fazu svog aktivnog kreativnog postojanja.

Ovim se album prekida kontinuitet u izdavaštvu, no obrnuto proporcionalno s izlascima albuma, raste slava benda koji se udobno smješta na sam vrh rock scene i tu egzistira do današnjih dana.


Blue Öyster Cult – “Fire of Unknown Origin” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci