„Violin Concerto in E Minor“ / Vinil LP – premijera!

Lipanj – 1948.

Nakon nekoliko pokušaja s formatima vinilnih ploča i finaliziranog razvoja „mikro brazde“, Columbia lansira prvu Long Play ploču, koja se vrti na 33 1/3 okretaja. Pod kataloškim nazivom Columbia ML4001, čast da uđe u povijest kao prvo LP vinilno izdanje na formatu koji će uskoro postati standard ima Mendelsonovo djelo „Violin Concerto in E Minor“, u izvedbi solista Nathan Milsteina, dok je Bruno Walter ravnao New York Filharmonijom.

Bila je to prava revolucija, koja je s trona svrgnula LP na 78 okretaja (iako će se taj format zadržati u proizvodnji sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća), koji je pak davne 1887. godine svrgnuo s trona „cilindar za reprodukciju zvuka“.

Columbia je ovim potezom riješila nagomilane probleme koji su bili nepremostiva prepreka za široku distribuciju zvuka, jer je omogućila novim formatom na obje strane staviti ukupno 34 minuta muzike, što je pothodniku bilo nedostižno. Time su prvenstveno klasična djela dobila šansu, jer više nisu bila razbijanja na dijelove radi dužine trajanja, što je kako onda, tako i sada bilo veoma iritantno.

No, LP vinil na 33 1/3 okretaja je imao još prednosti. Nije bih krt kao prethodnik, te se komotno mogao dostavljati poštom. Doduše, bio je osjetljiviji na grebanje, ali to je bio premali minus da bi mu zasmetao u proboju. Pa i to još nije bilo sve, jer ono najvažnije tek ide.

Proizvodnja jedne LP ploče je bila višestruko jeftinija od prethodne, tako da je i cjenovno ovaj format bio prihvatljiv za široke mase, a time i popularizacije, s kojom dolaze tiraže.

LP je održao svoju dominaciju sve do kraja osamdesetih prošlog stoljeća, kad ustupa primat CD digitalnom formatu, da bi u novom stoljeću napravio veliki povratak, s eksponencijalnim rastom prodaje na godišnjoj razini.


MENDELSSOHN VIOLIN CONCERTO / ML 4001 / SIDE 2
(nažalost snimku morate pogledati na YouTube kanalu)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci