King Crimson – “Beat”

Lipanj – 1982.

Kad je svojevremeno Robert Fripp objavio da ponovo okuplja novu inkarnaciju matične grupe King Crimson, s razlogom se digla prašina u underground komuni, jer prošlo je punih sedam godina od kako je album „Red“ ugledao svjetlo dana i pobrao sve što jedan album takve provenijencije može pobrati.

„Discipline“ koji je izašao 1981. godine jest bio iznenađenje, poglavito radi smjera u kojem se kretao i stila kojeg je njegovao. Malo tko je mogao i sanjati da će Fripp krenuti tim putem. No, i taj je put bio put eksperimenta s dahom avangarde, te iako stilski svjetlosnim godinama od ostataka opusa (kao uostalom i manje više svi albumi u opusu), dočekan je s pohvalama i nadanjima da će grupa krenuti korak dalje na nasljedniku. I taj je nasljednik izašao, nadjenuli su mu ime „Beat“, i … .

Teško išta reći čak i s ove vremenske distance. King Crimson se ili obožava ili voli, teško da postoji ono treće, bar u underground svijetu. „Beat“ je ipak poljuljao mnoge u uvjerenju da pod imenom King Crimson ne može izaći ništa osim remek djela (kod obožavatelja) i dakako odličnih albuma (kod kritike).

Album „Beat“ u cijelosti počiva na beatničkoj filozofiji Jack Kerouaca i njegovog antologijskog romana „On the Road“. Svojim izlaskom taj je roman pokrenuo mase te se i rodio pokret Beat i dakako sa sljedbenicama beatnicima. Bila je to preteča hipi filozofije koja se „debelo“ naslonila na legislativu beata.
Sve to skupa je okinulo inspiraciju i to poglavito kod Adrian Belewa, koji je ovim albumom briljirao u svojoj ulozi unutar grupe.
Album je pod njegovim utjecajem u kreativnom procesu okrenut plesnom podiju te i time potvrđuje dvosmislenost naziva, jer beat istovremeno znači i udarac odnosno ritam.


King Crimson – “Heartbeat”

Promatrajući nekakav kontinuitet izdanja, album „Beat“ teško da može naći prikladno mjesto, ali opet, i to je karakteristika mnogih prethodnika. Uzmimo za primjer samo album „Lizard“ i sve će biti jasno.
Stoga, album „Beat“ se u stvari može promatrati kao spona između albuma „Discipline“, koji je iznjedrio friški izričaj duboko umočen u undergroundu i nasljednika „Three of a Perfect Pair“, koji savršeno zaokružuje trilogiju i daje joj konačnu formu. Samim time teško da može funkcionirati van njenih kontura.
Ne vjerujem da su Fripp i Belew imali na umu ovakav koncept trilogije kad su je stvarali, ali stvari su se posložile i to je to.

A o samom albume je lako pisati. Album „Beat“ je dobar album u granicama tadašnje produkcije, obiluje plesnim i pjevnim kompozicijama s dakako, daškom dodira pravog King Crimsona.

I ono po čemu je ovaj album jedinstven, bio je to prvi album u opusu grupe, a trenutno i jedini, na kojem je sudjelovala inkarnacija koja je kreirala prethodnika. Za sve poznavatelje ove grupe i samog Frippa, ovo je nešto što se ne viđa svaki dan.

I za kraj, Interesantno je još i to, da je album „Beat“ prošao daleko bolje kod kritike nego kod publike, iako je ostavio lijepog traga na top listama. (#39. mjesto u UK, #52. mjesto na Billboardu, …. )


King Crimson – “Beat” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci