Jeff Beck – “There & Back”

Lipanj – 1980.

Jeff Beck izdaje treći solo album “There & Back”.

Album nastavlja uzlaznu putanju Beckove solo karijere i penje se na top liste. Iako van struja i bogat elementima fuzije, album zauzima #21. mjesto Billboarda u Americi.

Interesantno je uz to, da se album popeo i na Billboard Jazz listu (#10. mjesto!), što je jedan od rijetkih presedana u svijetu muzike. No, to samo kazuje o kojoj se klasi radi kad se govori o muzici koju stvara Jeff Beck.


Jeff Beck – “Star Cycle”

Album dolazi i na top listu u Švedskoj (#36. mjesto).

Album “There & Back” sadrži proširene horizonte Jeff Becka, koji radi blagi korak natrag u rock, ali istovremeno širi utjecaje fuzije.

Nije ni čudo da je album postao jedan od najcjenjenijih u svom žanru, ako tako uopće možemo rezonirati, jer Jeff Beck je bio žanr za sebe.
(Smještajući ga u fuziju, biramo pogrešnu ladicu, jer jaki rock temelj ostaje u zraku. Ignorirajući pak fuziju, sakatimo izričaj, tako da, najjednostavnije je reči, muzika Jeff Becka.)

Nastavljajući i razvijajući stilsku opredijeljenost prethodnika, “Blow by Blow” i “Wired”, “There & Back” nosi svoje standarde. Tako uvodna kompozicija “Star Cycle”, pored toga što postaje koncertni standard Jeff Becka, biva godinama upotrebljavana kao muzika za spektakl “Mid-South Wrestling” u Americi, te kao osnovna tema britanske muzičke emisije “The Tube”.


Jeff Beck – “The Pump”

Na drugu stranu kompozicija “The Pump” je upotrjebljena u filmu “Risky Business”.

Na albumu se nalazi i jedna obrada, “Too Much to Lose”, koja se u originalu našla na albumu “Melodies”,  Jan Hammer Group, s kojom je Jeff aktivno surađivao u prošlosti.

Sve u svemu, još jedan veliki album, koji kao svoji prethodnici, pa i nasljednici, punu raskoš pokazuje sve do današnjih dana.

Uostalom, cijeli opus Jeff Becka, od njegovog rock izričaja, šetnje od fuzije i natrag, je ništa drugo do album do albuma, nanizanih kao biseri na ogrlici.


Jeff Beck – “There & Back” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci