Bad Company – “Bad Company”

Lipanj – 1974.

Bad Company izdaju prvi album. Bio je to novi početak za Simon Kirka i Paul Rodgersa, nakon raspada grupe Free.

Teško je po raspadu grupe bilo što reći o budućnosti ovog dua, jer Free se rastočio u drogi i alkoholu. No, Paul je smogao snage, a i Kirk, izaći iz začaranog pakla.

Stoga ne čudi da je osnovni uvjet za prijem članova u novu grupu, kako sam Paul kaže, odsustvo bilo kojeg maligana iz službenog, ali i osobnog života.

Izbor gitariste nije mogao biti bolji, Mick Ralphs, koji je sa matičnom grupom Mott The Hoople doživio zvjezdane trenutke, te na basu, Boz Burrell, koji je napustio King Crimson, da bi se pridružio novoj grupi.


Bad Company – “Can’t Get Enough”

Na samom početku zvijezde im se poklapaju. Potpisuju ugovor s diskografskom kućom Swan Song, u vlasništvu Led Zeppelina i što je još važnije, kao manager ih preuzima Peter Grant, medijski mag koji je debelo zaslužan za uzlet i status Led Zeppelina.


Bad Company – “Ready For Love”

Koliko je ulogu Peter igrao u životu ove grupe svjedoči i činjenica, da je po smrti Bonhama, Peter izgubio volju za ikakvim poslom vezanim za scenu, te je između ostalog otkazao i vođenje grupe Bad Company. To je bio ujedno i kraj ove grupe i to su manje više svi neuvijeno priznali, jer kako je Simon Kirke izjavio: Peter je definitivno bio ljepilo koje je držalo grupu na okupu“.

No, vratimo se albumu. Album izlazi i nailazi na nepodijeljene pozitivne kritike. Nakrcan hitoidnim kompozicijama rađa singlice koje mu omogućavaju prodor prema vrhovima svih top lista. Nema smisla sada nabrajati u detalje, sama činjenica da je grupa s ovim albumom izborila svjetski status, dovoljno govori.

Bad Company izdaje još tri studijska albuma nakon ovoga i svi redom postaju multiplatinasti.


Bad Company – “Rock Steady”

No, udarna snaga grupe su bili koncerti. Diljem svijeta su punili najveće stadione, te u neku ruku došli u apsurdnu situaciju, kada je prodaja albuma počela padati, novi album u tom trenutku, „Rough Diamonds“ jedva gleda top liste, a oni prodaju sve više i više karata za koncerte. Ovo i nije jedini apsurd vezan za ovu grupu. Najveći je u stvari taj, da je Bad Company bio skoro deset godina jedna od najvećih koncertnih atrakcija, a da pri tom nisu izdali ni jedan živi album ?!!!

Prvi je izdan tek 2006. godine sa snimkama iz 1976., i to iz privatne zbirke Ralphsa, koji je manijakalno snimao, kako bi za vrijeme proba imao orijentir za korekcije.
I to je to!

Bad Company je bio logičan nastavak za Paul Rodgersa i jedna od najvećih stepenica na koje je ugazio, no, osobno, kreativni vrhunac je u to vrijeme već bio iza njega. Free su bili ti koji su odnijeli primat, sa svojim opusom kojeg dan danas od gušta slušam.

I još nešto, nakon 40 godina od raspada, „Free at Last“, najpotcijenjeniji album ove grupe, se profilirao kao ujedno i najkreativniji. (op.a.)


Bad Company – “Bad Company” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci