Procol Harum – “A Salty Dog”

Lipanj – 1969.

Procol Harum izdaje treći album “Salty Dog”.

Bio je to album s kojim se grupa u potpunosti odmakla od prvobitnog izričaja i (nažalost) od progresivnih voda. No, njegovim postojanjem main stream je dobio perjanicu koja će nositi barjak dugo godina nakon njegovog nastanka.

To skretanje nije proteklo bez posljedica, prve pukotine u inače kohezivnoj strukturi sastava se nadziru. Poglavito je Robin Trower, gitarista, bio nezadovoljan smjerom u kojem je grupa krenula, ali to se ne osjeća na albumu. Dapače, njegova je gitara i dalje “njegova“, no sjeme je bilo posijano (Robin će napustiti matičnu grupu Procol Harum 1971. godine nakon snimanja briljantnog albuma “Broken Barricades”)

Kao i uvijek u životu, kad netko izgubi, netko i dobije. Ova put pop muzika je dobila adut, jer Procol Harum su se profilirali kao vrhunski kompozitori vinjeta.


Procol Harum – “Too Much Between Us”

Grupa je ovim pomakom širila svoj utjecaj te krajem dekade postaje jedna od perjanica na svjetskoj sceni.

“Salty Dog” donosi Procol Harum kao već zrele umjetnike koji su u stanju umjetnički artikulirati svoje osjećaje, težnje i stremljenja, te ih pretočiti u fino pletenu kompoziciju. (glavni kompozitor u grupi Gary Brooker je u to vrijeme imao 24 godine!)

Interesantno je da su u naslovnoj kompoziciji koristili simfonijski orkestar, što je bila novost u to vrijeme, a kasnije će postati pošast, do te mjere da su čak i Deep Purple koketirali sa simfoničarima!

Kako je album „skrenuo prema sredini“, tako se našao i na top listama. Singlica s naslovnom numerom je stigla do #44. mjesta, dok je album dosegao #27. mjesto nacionalne top liste u Engleskoj. (Amerika je u to vrijeme bila za ovaj bend “terra incognita“)

Prijem albuma nije bio u superlativima, poglavito jer je sjećanje na “A Whiter Shade of Pale” bilo još uvijek svježe, ali i status (prog) prethodnika nije kumovao toplom prijemu. Očito je bilo da se očekivao neki nastavak, koji album nije donio.


Procol Harum – “A Salty Dog”

No, povijest ponovo postavlja stvari na svoje mjesto, te album “Salty Dog” smješta u sam vrh opusa benda, ali i muzičke umjetnosti tog doba. Dovoljno je spomenuti da su naslovnu numeru “Salty Dog“ obradili Transatlantic, da je izvodio Mike Portnoy, dok su Styx lansirali svoju verziju na svom albumu “Big Bang Theory”. Isto tako, Sarah Brightman je obradila “Salty Dog” na svom albumu “Dive in the year”.

Povijesno gledano, “Salty Dog” je bio velika uvertira u plodno razdoblje grupe Procol Harum u kojem su do savršenstva doveli svoje skladateljsko umijeće i time ušli u povijest moderne muzike kao jedan od najrafiniranih bendova epohe, rame uz rame grupe Traffic.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci