Dr. John
1941. – 2019.

Lipanj – 2019.

Preminuo je Malcolm John Rebennack, poznat kao Dr. John!

Još od kraja pedesetih prošlog stoljeća je iskočio kao studijski muzičar, te je bilo samo pitanje trenutka kad će uskočiti u kreativne vode. Upornost i talent su ga doveli do albuma „Gris-Gris“, koji mu je bio ulaznica za Bath Festival of Blues and Progressive Music, perjanicu kontra kulture tog doba.

Dakako, postaje ime samim pojavljivanjem, a svojom muzikom i kolaboracijama koje su uslijedile nakon toga gradi odanu bazu sljedbenika, u toj mjeri da krajem sedamdesetih postaje kult u pojedinim dijelovima sjevernoameričkog kontinenta.

Izričaj kombinira od nebrojeno utjecaja i sublimira ih u svoj jedinstveni. „Melting pot“ stilova, od bluesa, popa, jazza, boogie woogiea i rock and rolla postaje njegov zaštitni znak.

Koncerti su mu bili posebna atrakcija, jer je za scenskog nastupa upražnjavao vračarske fore i Mardi Gras kostime, koji su pak idealno legli na bizarnost njegove pojave, ali i nastupa.


Dr John – “Such a Night” / (ft. Eric Clapton) 

Sve u svemu, Dr. John je bio karizmatična figura prošlog stoljeća koja je u neku ruku definirala muzičku sredinu u kojoj je radio. Snimio je više od 20 albuma, i „omakao” mu se i jedan hit, davne 1973. godine, “Right Place, Wrong Time”.

Za života je osvojio šest Grammy nagrada, a 2011. godine biva uveden u Kuću Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame ).

Koliki je bio njegov utjecaj na kulturološkom polju svjedoći i podatak da je 2013. godine proglašen za počasnog doktora na Tulane University.

Dr. John je bio normalno bizarna pojava u bizarno normalno vrijeme. „Ironija“ njegovog rada je bila u tome što je na kraju balade postao poznatiji po suradnjama sa skoro svim velikanima rock scene nego po svom solo radu, koji je pak zasebna priča i čeka ozbiljnog muzikologa da je ispriča u potpunosti.

Kad čovjek manijakalno radi i stvara cijeli život, onda je na kraju potrebno nekoliko života da se klupko zvano opus odmota i posloži kao jedna cjelina, kao jedan život koji stoji iza njega.

Duture moj, R.I.P.!

Povezani članci