The Rolling Stones & Amerika!

Lipanj – 1964.

The Rolling Stones kreću na prvu američku turneju. Iako su Beatlesi prokrčili put svojim pohodom na ovaj kontinent, ipak Stonesima nije bilo niti malo lako, a ni uspjeh nije bio zagarantiran.

Amerika je uvijek bila malo čudna, u stvari, više spora u prihvaćanju nego čudna. Ali jednom kad se netko etablirao u Americi, taj je bio zbrinut do kraja života. No, malobrojnima je to uspjelo.

Vratimo se Stonesima.
Dakle, grupa čupavih mulaca slijeće na novi kontinent da bi mu u stvari vratila ono što je izvezao kao nus-produkt robovlasničkog sistema, blues.

Petog Lipnja po prvi put nastupaju na američkom koninentu. U Swing Auditorium dvorani u San Bernardino, (California) počinje pohod koji udara temelje statusu grupe na ovom koninentu.

The Rolling Stones su startali kao čisti blues sastav i to su u biti uvijek ostali. Prva faza djelovanja ovog banda je uključivala većinom blues standarde i poneku pjesmu napisanu od strane Jaggera i Richardsa. Ne mogu tajiti, prva faza njihovog djelovanja, ali s bitnijom zastupljenošću njihovih originalnih kompozicija, moj je omiljeni dio života ove grupe.

Stonesi svoj pohod garniraju ekscesima, dakako, potvrđujući svoj status buntovnika i negacije svega što su Beatlesi bili. Kombinacija buntovništva, novih pjesama, koje su odreda postali standardi grupe u kasnijem periodu, te pametne strategije, urodili su plodom.

Već nakon ove prve turneje, the Rolling Stones postaju ime na kontinentu i polako, ali sigurno, dvorane u kojima nastupaju postaju sve veće i veće, da bi očekivano završili, na stadionima.

Inače priča o ovom sastavu je vjerojatno najveća priča ispričana u rocku, a uz ovaj band je vezano toliko toga lošega, dobroga, smiješnoga, ozbiljnog, tragičnog, da bi se komotno mogla napraviti dobra serija.

Povezani članci